Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ydinjätteen loppusijoitus Suomessa kiinnostaa IAEA:n pääjohtajaa

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) pääjohtaja Rafael Mariano Grossi pitää Suomessa rakennettavaa ydinjätteen loppusijoituspaikkaa kansainvälisestikin merkittävänä hankkeena. Hänen mukaansa kysymys ydinjätteestä on maailmanlaajuisesti tärkeimpiä haasteita ydinenergian kestävän käytön kannalta.

Suomessa vieraileva Grossi tutustuu Olkiluodossa kallioperään louhittavaan loppusijoituspaikkaan Onkaloon torstaina.

– Pidän sitä käänteentekevänä (game-changer) siinä, miten kansainvälinen yhteisö käsittelee tätä tärkeää asiaa tulevaisuudessa, Grossi sanoi lehdistötilaisuudessa.

Posiva aloitti Onkalon rakentamisen vuonna 2004. Käytetyn ja jäähdytetyn polttoaineen loppusijoitus on määrä aloittaa 2020-luvulla.

Keskiviikkona Grossi tapasi Helsingissä etäyhteyden välityksellä muun muassa presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.). Suomen ydinvoiman lisäksi keskusteluissa nousivat esille myös kansainväliset asiat, kuten ydinaseiden leviämisen estäminen ja Iranin ydinohjelmasopimus.

Iranin tilanne vaatii uudelleenarviointia

Grossin mukaan IAEA:n tarkastajat ovat jatkaneet toimintaansa Iranissa myös Yhdysvaltain vetäydyttyä yksipuolisesti sopimuksesta vuonna 2018. Iran esti aiemmin tänä vuonna tarkastajien pääsyn pariin kohteeseen. Grossin mukaan asia saatiin kuitenkin neuvoteltua ja elokuun jälkeen tarkastukset ovat jatkuneet normaalisti.

IAEA:n johtaja on tietoinen Joe Bidenin myönteisemmästä suhtautumisesta ydinohjelmasopimukseen, mutta ei halua vielä spekuloida Yhdysvaltain mahdollisella paluulla sopimuksen osapuoleksi.

Grossi muistuttaa, että Yhdysvaltain vetäydyttyä myös Iran on keskeyttänyt joidenkin sopimuksen kohtien noudattamisen, mitä tulee esimerkiksi uraanin rikastamiseen. Tilanteen uudelleenarviointia on siten joka tapauksessa edessä.

Myös Haaviston mukaan Iranista tarvitaan uutta tilannearviota sekä perusteellisia keskusteluja Yhdysvaltain uuden hallinnon kanssa.

– Tietysti odotan enemmän rakentavaa yhteistyötä Atlantin toiselta puolen niin tässä kuin monessa muussakin monenkeskisessä asiassa, ulkoministeri jatkoi.