Yön uutiskooste: HS: Suomi on lähellä poikkeusoloja, ensimmäiset koronarokotteet voivat saada hyväksynnän ennen joulua

Koronapotilaille valmisteltiin tehohoitopaikkoja HUSin varasairaalassa viime keväänä. Markku Ulander/Lehtikuva

Lassi Lapintie, Minna Pulli 

Poikkeusolojen toteaminen Suomessa on lähellä, vaikka siihen ei hallituksen mielestä vielä tällä hetkellä ole tarvetta, kertoo Helsingin Sanomat. Asia käy ilmi valtioneuvoston kanslian muistiosta, jonka lehti on saanut. Muistiota käsiteltiin keskiviikkona hallituksen neuvottelussa Säätytalossa.

HS:n mukaan muistiossa sanotaan, että tartuntataudin "vakavan uudelleen kiihtymisen ja leviämisen" sekä taudin vaarallisuuden vuoksi valmiuslain tunnusmerkit poikkeusoloista voivat toteutua.

Poikkeusolojen toteaminen on edellytyksenä sille, että valmiuslakia voidaan alkaa soveltaa.

Hallitus kertoo illan koronaneuvotteluista – epidemiatilanne ja valmiuslain kynnys esillä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) käyvät läpi hallituksen eilisillan neuvotteluita tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

Hallitus kävi eilisissä neuvotteluissa läpi epidemian tilannekuvaa ja sitä, missä vaiheessa jouduttaisiin mahdollisesti turvautumaan valmiuslakiin kevään tavoin. Marin korosti, että tällä hetkellä valmiuslakiin turvautuminen ei ole ajankohtaista vaan epidemiaa yritetään hillitä alueellisten viranomaisten toimin.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antavat myös viikoittaisen koronatilannekatsauksensa.

Tutkimus: Ulkomaalaistaustaisten vanhempien lapset ovat Suomessa muita lapsia heikommassa asemassa

Suomessa syntyneiden toisen polven ulkomaalaistaustaisten kotiolot ovat monella hyvinvoinnin osa-alueella heikommat kuin kantasuomalaisilla, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkia Suomessa vuonna 1997 syntyneitä lapsia täysi-ikäisiksi saakka.

Toisen polven ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat menestyneet keskimäärin heikommin peruskoulussa, ja heidän osuutensa lastensuojelutapauksissa on korostunut. Suurin osa ikäluokasta kuitenkin varttui hyvissä ja kasvua tukevissa olosuhteissa.

Keinoksi lasten aseman kehittämiseen esitetään muun muassa vanhempien koulutuksen ja työllisyyden parantamista.

Kahden entisen kokoomuskansanedustajan korruptiosyytteiden käsittely alkaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään pääkäsittely, jossa syytettynä korruptiosta on kaksi kokoomuksen entistä kansanedustajaa.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja kansanedustajana toimineen Tapani Mäkisen syyte koskee 20 000:ta euroa, jonka hän syytteiden mukaan sai tammikuussa 2015 kahdelta yrittäjältä.

Mäkistä syytetään muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta. Syytteessä törkeästä lahjuksen antamisesta on entinen kokoomuksen kansanedustaja Juhani Sjöblom ja toinen yrittäjä. Syytetyt kiistävät syytteet.

Mäkinen toimi viime hallituksen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajana.

Oppilasmäärien paisuttelusta syytetty Porin aikuislukion ex-rehtori saa tänään tuomion

Satakunnan käräjäoikeus antaa tänään tuomion jutussa, jossa Porin aikuislukion entistä rehtoria syytetään oppilasmäärien paisuttelusta. Syyttäjä vaatii ex-rehtorille vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta.

Syytteiden mukaan nainen ilmoitti aikuislukion oppilasmäärät väärin vuosien ajan, minkä takia lukiolle maksettiin liikaa valtionosuuksia lähes 2,9 miljoonaa euroa. Naista syytetään törkeästä avustuspetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Ex-rehtori kiistää syytteet ja on vaatinut niiden hylkäämistä.

Euroopan lääkeviraston johtaja: Ensimmäiset koronarokotteet voivat saada hyväksynnän ennen joulua

Ensimmäiset koronavirusta vastaan kehitetyt rokotteet saattavat saada viranomaishyväksynnän EU-alueella jo ennen joulua, kertoi Euroopan lääkeviraston (EMA) johtaja Emer Cooke irlantilaismedialle keskiviikkona.

Cooken mukaan koronarokotteiden käsittelyn nopeutusta ei ole tehty turvallisuuden kustannuksella, sillä markkinoille tulevien rokotteiden on läpäistävä kaikki tavalliset turvallisuusvaatimukset.

Cooken mukaan useampi rokote voi saada hyväksynnän jouluun mennessä. Kolmen kärkiehdokkaan kehittäjiä ovat lääkeyhtiö Astra Zeneca ja Oxfordin yliopisto, lääkeyhtiö Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech sekä lääkeyhtiö Moderna.

Saksa kiristää kokoontumisrajoituksiaan – enää viisi aikuista kahdesta kotitaloudesta voi tavata yksityistilaisuudessa

Synkentyneiden koronalukujen kanssa painiva Saksa on julistanut kiristävänsä maassa käyttöön otettua kokoontumisrajoitusta entisestään joulukuun alusta lähtien, uutisoivat saksalaislehti Spiegel ja uutistoimisto AFP.

Jatkossa korkeintaan viisi aikuista tai yli 14-vuotiasta alaikäistä kahdesta eri kotitaloudesta voi tavata toisiaan yksityistilaisuuksissa. Asiasta kertoi liittokansleri Angela Merkel sen jälkeen kun hän oli kokoustanut osavaltioiden päättäjien kanssa.

Tiukkaa kokoontumisrajoitusta höllennetään joulupyhien ja uudenvuoden väliseksi ajaksi siten, että enimmillään 10 aikuista voi kokoontua juhlimaan.

Koronarajoituksia jatketaan maassa toistaiseksi ainakin vuodenvaihteen yli, ellei tartuntamäärissä tapahdu huomattavaa laskua.

Trump kertoo armahtaneensa entisen neuvonantajansa Michael Flynnin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Twitterissä armahtaneensa entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa Michael Flynnin. Flynn todettiin vuonna 2017 syylliseksi valehtelemisesta liittovaltion poliisi FBI:lle venäläiskontakteistaan. Tapaus liittyy tutkintaan Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Trump erotti Flynnin 22 päivää virkaanastumisensa jälkeen.

Yhdysvalloissa presidentillä on oikeus armahtaa ihmisiä niin, että rikossyytteet pyyhitään kokonaan pois. (Lähde: AFP)

Voimakas Nivar-sykloni rantautui Intiaan

Voimakas sykloni on rantautunut Intiaan. Nivar-sykloni saavutti Intian etelärannikon varhain aamulla, jolloin sen tuulet puhalsivat kovimmillaan jopa yli 36 metriä sekunnissa.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet syklonin tieltä, ja tuhansia pelastusviranomaisia on lähetetty apuun maan eteläisiin osavaltioihin. Paikallisen median mukaan ainakin yksi ihminen on saanut surmansa syklonin aiheuttamien tuhojen johdosta. (Lähde: AFP)

Turkissa määrä antaa tuomio vuoden 2016 sotilasvallankaappauksen yrityksestä

Turkissa on määrä antaa tänään tuomio oikeudenkäynnissä, joka liittyy vuoden 2016 sotilasvallankaappauksen yritykseen. Epäiltyjä on yhteensä 475.

Epäiltyjä epäillään vallankaappausyrityksen johtamisesta pääkaupunki Ankaran lähellä sijaitsevasta sotilastukikohdasta ja parlamenttirakennukseen kohdistuvista pommituksista

Viime vuosien aikana Turkissa on pidätetty kymmeniätuhansia ihmisiä, joilla on epäilty olevan yhteys Yhdysvalloissa asuvan lahkojohtaja Fethullah Gülenin väitettyyn islamistiseen verkostoon. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin hallinto syyttää verkostoa vallankaappausyrityksen järjestämisestä.

Yhdysvallat lykkäsi Tiktokin myymiselle määrättyä takarajaa viikolla

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö lykkää viikolla takarajaa, jonka maan hallitus oli asettanut sosiaalisen median videosovelluksen Tiktokin yhdysvaltalaistoimintojen myymiselle.

Alkuperäinen määräaika oli umpeutumassa perjantaina. Uusi takaraja on 4. joulukuuta.

Yhdysvallat on syyttänyt teinien parissa suosittua sovellusta kiinalaisen vakoilun välineeksi.

Maan hallinto on uhannut sovellusta täyskiellolla, jos kauppaa ei saada aikaiseksi. Kiellon lainmukaisuutta puidaan parhaillaan oikeusjutuissa Washingtonissa ja Pennsylvaniassa. (Lähde: AFP)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut