Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudulle järeitä rajoituksia kolmeksi viikoksi – "Ne laittavat tauolle tavallisen elämän, mutta se on itse asiassa juuri niiden tehtävä"

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ottavat käyttöön kovemmat keinot pääkaupunkiseudun pahentuneen koronavirustilanteen hillitsemiseksi.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi tiedotustilaisuudessa perjantaina, että tiukemmat rajoitukset astuvat pääosin voimaan ensi maanantaina ja jatkuvat joulukuun 21. päivään asti. Tarvittaessa rajoituksia ja suosituksia ollaan valmiita jatkamaan pidempäänkin.

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, kuten sisäliikuntatilat, museot ja työväenopistot suljetaan.

Kirjastot palvelevat rajoitetusti, ja ensisijaisesti suositaan etukäteisvarausta ja itsepalvelua automaatilla. Myös välttämätön asiointi asiakastietokoneilla on sallittu.

Kaikki ohjattu harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään. Yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot perutaan myös ulkokentiltä.

Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei enää järjestetä, mutta kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan.

Toisen asteen koulutus siirtyy etäopetukseen 3. joulukuuta, ja etäopetus jatkuu kuluvan vuoden loppuun.

– Käytännössä meillä on käytössä koko keinovalikoima perusopetuksen etäopetusta lukuun ottamatta, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen totesi tiedotustilaisuudessa.

Yli 10 hengen yleiset kokoontumiset kielletään

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kielletään kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet. Enintään 10 henkilön tilaisuuksia voidaan kuitenkin järjestää. Päätöksen asiasta antoi Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

– Yleisötilaisuuksia ovat huvitilaisuuksien, kilpailujen ja näytösten lisäksi näihin rinnastettavat muut tilaisuudet, kuten yhtiökokoukset ja rekisteröityjen yhdistysten kokoukset, kertoi Etelä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen.

Hän painottaa, että tarkoituksena ei ole, että huvitilaisuuksia tai muita yleisötilaisuuksia järjestettäisiin enintään 10 henkilön suosituksen pohjalta. Poikkeuksella pyritään turvaamaan mahdollisuus lakisääteisten kokousten järjestämiseen.

Lähikontaktit suositellaan rajoitettavaksi kotitalouteen tai siihen rinnastettaviin läheisiin. Yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi, ja esimerkiksi valmistujaisjuhlat ja merkkipäivät tulisi jättää väliin. Hautajaisten tai muistotilaisuuksien osallistujamäärät suositellaan rajattavaksi hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

– Esitetyt toimenpiteet ovat rajuja, sitä ei voi kieltää. Ne laittavat monelta osin tauolle tavallisen elämän, mutta se on itse asiassa juuri niiden tehtävä, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi.

Hus: potilasmäärät kasvavat 3 - 4 viikkoa

Viime viikolla Uudellamaalla todettiin lähes 1 700 koronavirustartuntaa. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi, että Uudellamaalla oli perjantaiaamuna yhteensä 84 sairaalahoitoa vaativaa koronaviruspotilasta.

Sairaalapotilaista enemmistö on miehiä. Enemmistöllä on jokin perussairaus, mutta potilaiden joukossa on myös perusterveitä. Potilaat ovat nyt iäkkäämpiä kuin alkusyksystä. Nuorin sairaalapotilaista on tällä hetkellä 27-vuotias ja iäkkäin 89-vuotias.

– Tämä kertoo meille kaikille sen, että tämä tauti voi iskeä keneen vain, Mäkijärvi sanoi.

Hus ennustaa, että potilasmäärät tulevat kasvamaan seuraavat kolmesta neljään viikkoa.

Kansallisteatteri peruu kaikki joulukuun näytännöt, Helsingissä ei järjestetä myöskään Tuomaan markkinoita

Kansallisteatteri peruu kaikki loppuvuoden näytännöt. Aiemmin esitykset peruttiin kolmen viikon ajalta, mutta pääkaupungin koronakoordinaatioryhmän tänään ilmoittamien rajoitustoimien myötä näytännöt perutaan koko loppuvuodelta.

Tammikuussa alkavan näytäntökauden osalta tilanne on toistaiseksi avoin, Kansallisteatteri kertoo tiedotteessaan.

Kansallisteatteri kertoo joutuneensa perumaan loppuvuodesta kaikkiaan 77 näytäntöä.

Myös Helsingissä Senaatintorilla vuosittain järjestettävä Tuomaan markkinat peruttiin uusien koronatoimien julkistamisen jälkeen. Helsingin tapahtumasäätiön mukaan joulutori vaatii kymmenien eri kumppanien ennakkotyötä ja tapahtuma kerää satoja toimijoita yhteen.

– Helsingin tapahtumasäätiö kunnioittaa tehtyä työtä ja korvaa alihankkijoille tähän asti tapahtuman järjestelyistä syntyneet kulut. Peruutuksesta aiheutuu Helsingin tapahtumasäätiölle arviolta yli 200 000 euron tappiot, tapahtumasäätiö kertoo tiedotteessa.

Kainuussa suositus enintään 10 hengen kokoontumisista sisätiloissa

Myös Kainuu on tiukentanut koronarajoituksia maakunnan siirryttyä epidemian kiihtymisvaiheeseen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Kainuun kuntien koronaepidemian johto- ja tiedotuskeskus totesi eilen, että Kainuu on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen.

Kainuun sote suosittelee Kainuussa enintään 10 henkilön kokoontumisia sisätiloissa ja kasvosuojainten käyttöä, jos turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää.

Pohjois-Suomen avi ei ole kuitenkaan ainakaan vielä muuttanut määräystään kokoontumisrajoituksista. Sen mukaan joulukuussa yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää, kunhan THL:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön antamia ohjeita koronatartuntojen ehkäisemiseksi noudatetaan.

Pohjois-Suomen avi kuitenkin kehottaa ihmisiä noudattamaan Kainuun soten nyt antamaa suositusta. Lisäksi huomautetaan, että aiemmin annettua määräystä voidaan tarvittaessa muuttaa nopeallakin aikataululla.

Kainuun soten tiedotteessa kerrotaan, että maskia tai visiiriä tulee suositusten mukaan käyttää esimerkiksi joukkoliikenteessä ja julkisissa tiloissa, kaupoissa, kirkoissa, museoissa ja vastaavissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää.

Kainuun soten mukaan positiivisten tartuntojen osuus testatuista ihmisistä on 1,3 prosenttia. Kokonaisilmaantuvuus on puolestaan ylittänyt 20 tapausta 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Kanta-Hämeen ennakoidaan siirtyvän ensi viikolla leviämisvaiheeseen

Kanta-Hämeessä annettiin myös uusia suosituksia, jotta maakunnan koronatilanne saataisiin käännettyä parempaan suuntaan. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ja maakunnan kuntajohtajat totesivat eilen, että maakunta on yhä epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta siirtymässä todennäköisesti ensi viikolla leviämisvaiheeseen.

Kanta-Hämeessä ei suositella järjestettäväksi yli 10 hengen yksityistilaisuuksia. Lisäksi yleisötilaisuuksissa suositellaan pidättäydyttävän yli 10 hengen tilaisuuksista. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 10 henkeä, jos niissä voidaan noudattaa THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön antamia ohjeita.

– Kantahämäläisille suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle, tiedotteessa sanotaan.