Trumpin pyrkimykset kääntää Pennsylvanian vaalitulos mieleisekseen torpattiin jälleen

Viime päivien aikana Donald Trump on antanut jälleen ristiriitaisia lausuntoja vaalitappionsa myöntämisestä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa liittovaltion vetoomustuomioistuin hylkäsi perjantaina väistyvän presidentin Donald Trumpin oikeushaasteen, jolla tämän kampanja yritti kääntää presidentinvaalituloksen mieleisekseen Pennsylvanian osavaltiossa.

Demokraattien Joe Biden vei voiton Pennsylvaniassa, joka on tärkeä vaa'ankieliosavaltio.

Teräväsanaisessa päätöksessään tuomarit tyrmäsivät Trumpin kampanjan perustelut, joiden mukaan presidentti olisi joutunut vilpin kohteeksi marraskuun alun vaalien yhteydessä. Yksimielisesti asian ratkaisseiden kolmen tuomarin mukaan väitteiden tueksi ei kuitenkaan löydy todisteita.

– Syytökset epäoikeudenmukaisuudesta ovat vakavia. Mutta vaalien kutsuminen epäoikeudenmukaisiksi ei tee niistä sellaisia, päätöksessä sanottiin.

– Syytteet vaativat täsmällisiä väitteitä ja tämän jälkeen todisteita. Meillä ei ole tässä kumpiakaan, tuomarit jatkoivat.

Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tuloksen sekä äänestys- ja ääntenlaskentaprosesseja. Lisäksi hän on lähipiireineen esittänyt perättömiä väitteitä vaalivilpistä.

Viimeisin lukuisten tappioiden sarjassa

Perjantainen päätös on viimeisin lukuisten oikeustappioiden sarjassa, joita Trumpin kampanja ja republikaanit ovat kohdanneet väittäessään vaalivilpin ja väärinkäytösten vaikuttaneen presidentin kokemaan vaalitappioon.

Vallanvaihtoprosessi saatiin alkuviikosta vihdoin käyntiin, mutta Trump ei ole suostunut myöntämään tappiotaan. Virallisesta vaalipäivästä on kulunut jo reilusti yli kolme viikkoa.

Trump väittää edelleen, ettei maan seuraavan presidentin Joe Bidenin vaalivoitto olisi pätevä.

Viime päivien aikana Trump on antanut jälleen ristiriitaisia lausuntoja vaalitappionsa myöntämisestä. Varhain perjantaina Suomen aikaa Trump kertoi lähtevänsä Valkoisesta talosta, jos valitsijat äänestävät Bidenia.

Myöhemmin Trump kuitenkin peruutteli ja tviittasi , että vaalit voittanut Biden voi päästä Valkoiseen taloon vain, jos hän todistaa saaneensa 80 miljoonaa ääntään laillisesti. Trump jatkoi sen olevan mahdotonta.

Maan seuraavan presidentin Bidenin katsotaan voittaneen valtakunnallisesti 306 valitsijaa, kun voittoon tarvitaan 270. Trump on saanut taaksensa 232 valitsijaa.

Trump aikoo valittaa korkeimpaan oikeuteen

Viime viikolla Pennsylvanian osavaltion tuomioistuin hylkäsi Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin vaateet siitä, että miljoonia ääniä tulisi heittää roskiin vaalivilpin vuoksi.

Oikeushaastetta käsitellyt tuomari saattoi Giulianin kiusalliseen asemaan. Lakimies joutui myöntämään, ettei mikään hänen oikeudessa esittämistä väitteistään sisältänyt vaalivilppiä tai mitään muuta kuin teknisiä ongelmia, jotka liittyivät ääntenlaskennan tarkkailemiseen.

Pennsylvanian paikallishallinto vahvisti osavaltion vaalituloksen virallisesti tiistaina ja Trumpin kampanja valitti liittovaltion oikeudelle vahvistuksen jäädyttämiseksi. Vetoomustuomioistuimen mukaan kampanjalla ei ollut kuitenkaan tukevalla pohjalla olevia argumentteja.

Tuomarit myös arvioivat, ettei uusi valitus Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen johtaisi minnekään, koska Bidenin johto on niin mittava paitsi äänten kokonaismäärässä myös valitsijoiden määrässä.

Tästä huolimatta Trumpin kampanjan asianajaja Jenna Ellis kertoi Twitterissä kampanjan aikovan valittaa maan korkeimpaan oikeuteen. Tviitissään hän väitti Pennsylvanian oikeuskoneiston peittävän väitteitä mittavasta vaalivilpistä. Ellis ei tarjonnut tviitissään väitteelleen mitään todisteita.

– Olemme erittäin kiitollisia, että olemme saaneet mahdollisuuden esittää todisteita ja faktoja Pennsylvanian osavaltion lainsäädäntöelimelle. SCOTUS:ta kohti, hän julisti tviitissään viitaten lyhenteellä maan korkeimpaan oikeuteen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut