Saarikko Marinin hallitusyhteistyökommenteista: En tunnista, että kritiikki kohdistuisi keskustaan

Saarikko kertoo laittavansa vireille selvityksen lainahyvityksen käyttöönotosta. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

Keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ei tulkitse, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusyhteistyötä koskeva kritiikki kohdistuisi keskustaan.

Marin sanoi lokakuussa valtiovarainministeriön entiselle kansliapäällikölle Martti Hetemäelle kirjoittamassaan sähköpostiviestissä, että hallituksen sisällä on vaikeuksia saada läpi riittäviä koronarajoitustoimia eri puolueiden epäröinnistä johtuen. Yle ja Helsingin Sanomat kertoivat Marinin viestistä perjantaina.

– En tunnista tuosta syytöksestä, että se olisi kohdennettu suoraan keskustalle. Tai ainakin toivon, että näin ei ole, koska tässä tilanteessa ei ole tärkeää lähteä etsimään syyllisiä kun meillä on kriittiset päivät koko taudin osalta käsillä, Saarikko sanoi keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa lauantaina.

– Minun käsitykseni mukaan minulla on hallituksessa ollut hyvä yhteistyö pääministerin kanssa tässä kokonaisuudessa, Saarikko jatkoi.

Saarikko kiisti ajatuksen siitä, että hallitus ei olisi toimintakykyinen. Hänen mukaansa hallitus on "erittäin toimintakykyinen", minkä puolesta puhuu muun muassa Suomen kansainvälisessä vertailussa hyvä selviytyminen koronapandemiasta.

– Koko syksyn eurooppalaisessa vertailussa Suomen koronatilanne on ollut poikkeuksellisen hyvä. Se ei ole tarkoittanut, että maassa on vain poikkeuksellisen hyvä hallitus, vaan myöskin meillä on poikkeuksellisen fiksut kansalaiset, jotka ovat noudattaneet hallituksen suosituksia ja alueiden tekemiä päätöksiä, Saarikko muotoili.

"Palstatilaa valuu syyttelykeskusteluun"

Myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo korosti lauantaina, että hallituksen keskusteluyhteys on hyvä ”kaikissa asioissa ja kaikkiin suuntiin”. Hänen mielestään syyttelyn sijaan pitäisi nyt huolehtia siitä, että suomalaisille viestitään taudin nujertamisesta.

– Hieman huolestuttaa, että meillä palstatilaa valuu syyttelykeskusteluun, kun meidän pitäisi kertoa ihmisille, mistä on kyse ja mitä pitäisi tehdä, Ohisalo sanoi Ilta-Sanomien mukaan.

Saarikko myöntää, että hallituksessa on syksyn mittaan käyty perusteellisia sisäisiä neuvotteluja muun muassa ravintolatoimintaan tai matkustamiseen liittyvistä rajoituksista, joiden laatimista ovat osaltaan monimutkaistaneet rajoituksiin liittyvät perustuslailliset kysymykset.

Saarikon mukaan poliittisten päättäjien ykköstehtävänä on koronan hyvä hoito ja ihmisten terveyden ja elämän suojelu, mutta samaan aikaan päättäjien on oltava valppaana koronan sivuvaikutuksille eli sille, uhkaako Suomea massatyöttömyys ja konkurssien aalto. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota ihmisten henkiseen jaksamiseen.

– Rajoitukset eivät merkitse mitään, elleivät ihmiset noudata niitä, ja sen takia niiden oikea ajoitus ja oikeasuhtaisuus ovat erittäin tärkeitä, Saarikko summasi.

Pääkaupunkiseutu huolettaa

Marin kantoi Hetemäelle kirjoittamassaan sähköpostiviestissä myös huolta pääkaupunkiseudun koronarajoitustoimien vaatimattomuudesta.

Tässä suhteessa Saarikko sanoi olevansa samoilla linjoilla Marinin kanssa.

– Alueet ovat toimineet pääsääntöisesti todella ripeästi ja hyvin, mutta olemme käyneet myös useaan otteeseen läpi huoltamme siitä, että pystyykö pääkaupunkiseutu tekemään riittävän oikea-aikaisesti ja riittävän rajuja päätöksiä tilanteen rajaamiseksi, Saarikko sanoi.

– Tähän arvioon ja huoleen kyllä yhdyn, hän jatkoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut