Sydneyssä mitattiin ennätyshelle yöllä

Ilta-aurinko valaisi Sydneyn kuuluisan oopperatalon. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Australian Sydneyssä rikottiin maan mittaushistorian korkein yölämpötilaennätys marraskuussa. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lämpötila ei laskenut alle 25,3 asteen ja elohopea kipusi 30 asteeseen jo puoli viiteen mennessä aamulla. Päivällä kaupunki kärvisteli yli 40 asteen helteissä.

Suuressa osassa Uuden Etelä-Walesin aluetta kiellettiin tulenteko, sillä viranomaiset pelkäävät kuuman ja kuivan sään lisäävän maastopalojen riskiä. Australiassa paloi viime maastopalokaudella noin Britannian pinta-alan verran maastoa. Paloissa kuoli 33 ihmistä ja lähes kolme miljardia eläintä kuoli tai joutui pakenemaan paloja.

Viimeisin helleaalto koettiin vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun valtion tiedemiehet olivat varoittaneet ilmastonmuutoksen pahentavan maan maastopaloja, kuivuutta ja pyörremyrskyjä. Australian pääministeri Scott Morrison on vähätellyt ilmastonmuutoksen ja maastopalojen välillä olevaa yhteyttä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut