Yön uutiskooste: Joensuussa ja Lahdessa kovimmat ilmastotavoitteet, Ranskan entinen presidentti on kuollut, Yhdysvalloissa jo yli 100 000 koronapotilasta sairaalahoidossa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Viime viikon perjantaina nähtyä hentoista laskua lukuun ottamatta Yhdysvalloissa sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa jo pitkään. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä, Kerttu Heikura / STT

Kauppakamarit: Yritysten näkemys hallituksesta parantunut - on kuitenkin edelleen heikko

Kauppakamarien jäsenyritysten näkemys sekä hallituksen koronaepidemian että epidemian aiheuttaman talouskriisin hoidon onnistumisesta on parantunut alkusyksystä.

Kolmannes kyselyyn vastanneista yrityksistä on tyytyväisiä toimiin, kun tyytyväisiä oli lokakuussa vain 22 prosenttia. Kuitenkin puolet yrityksistä on sitä mieltä, että hallituksen toimet talouskriisin suhteen ovat heikkoja tai erittäin heikkoja.

Loppuviikko on pilvinen ja monin paikoin tihkuinen, sateet tuovat etenkin pohjoiseen myös tuntuvasti lunta

Torstai valkenee pilvisenä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Vähäisiä sateita tulee pääosin lumena tai räntänä.

Perjantaina sadealue tuo lunta Satakunnan tietämiltä Keski-Suomeen ja Kainuun suuntaan. Lunta voi tulla neljästä kuuteen senttiä.

Lauantaina sadealue liikkuu kohti Lappia ja etelä jää tihkuisen pilviseksi. Pohjois-Pohjanmaalta pohjoiseen Lappiin sadealue tuo neljästä kahdeksaan senttiä lunta. Sateet jatkuvat sunnuntaille etenkin Lapissa. Etelän pilvisessä tihkusäässä voidaan päästä jopa kuuteen plusasteeseen.

Uutissuomalainen: Joensuussa ja Lahdessa kovimmat ilmastotavoitteet

Suomen suurista kaupungeista kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet ovat Joensuulla ja Lahdella, ilmenee Uutissuomalaisen 20 isoimmalle kunnalle tekemästä kyselystä. Kaikki näistä vastasivat kyselyyn.

Uutissuomalaisen mukaan suuri osa kaupungeista tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä, mutta Pohjois-Karjalan ja Päijät-Hämeen keskuksissa tavoite on jo vuodessa 2025.

Helsingissä ja Oulussa tavoitteet ovat vaatimattomimmasta päästä eli vuodessa 2035 ja 2040. Kaikilla suurilla kaupungeilla ei Uutissuomalaisen mukaan ole hiilineutraalisuustavoitetta lainkaan. Osa niistä on mukana hankkeessa, jossa tavoitellaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Ranskan entinen presidentti Giscard d'Estaing on kuollut 94-vuotiaana koronaviruksen aiheuttaman taudin seurauksena

Ranskan entinen presidentti Valery Giscard d'Estaing on kuollut 94-vuotiaana, kertoo hänen lähipiirinsä uutistoimisto AFP:lle. Ex-presidentin perhe kertoo uutistoimistolle tämän kuolleen koronaviruksen aiheuttaman taudin seurauksena.

Giscard d'Estaing kuoli keskiviikkoiltana maan keskiosassa sijaitsevassa kodissaan perheensä ympäröimänä.

Hän oli joutunut viime kuukausina useampaan otteeseen sairaalahoitoon. Ranskalaislehti Le Figaron mukaan hän joutui marraskuun puolivälin jälkeen sairaalaan sydänvaivojen vuoksi.

Giscard d'Estaing oli Ranskan presidenttinä vuodesta 1974 vuoteen 1981. Hän oli ennen kuolemaansa Ranskan vanhin edelleen elossa oleva presidentti. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa jo yli 100 000 koronapotilasta sairaalahoidossa

Yhdysvaltalaissairaaloissa oli keskiviikkoisten tietojen mukaan ensimmäistä kertaa yli 100 000 koronapotilasta. Asia selviää Covid Tracking Projectin seurannasta, jonka tiedot on tarkistettu Suomen aikaa torstaina alkuyöstä.

Viime viikon perjantaina nähtyä hentoista laskua lukuun ottamatta sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa jo pitkään.

Covid Tracking Projectin mukaan keskiviikkona oli tehohoidossa lähes 19 400 ihmistä. Myös tehohoidossa olevien määrän osalta tuore lukema on jälleen korkeampi kuin koskaan aiemmin tämän pandemian aikana.

Hengityskoneessa oli keskiviikkona yhteensä 6 855 koronasairasta.

Yhdysvalloissa jo toinen vaaliviranomainen syyttää Trumpia uhkailun lietsonnasta

Yhdysvalloissa Georgian osavaltion ylin vaaliviranomainen syytti keskiviikkona väistyvän presidentin Donald Trumpin vaalivilppiväitteiden lietsovan vaalivirkailijoihin kohdistuvaa uhkailua.

Brad Raffensperger on tällä viikolla jo toinen georgialaisrepublikaani, joka on kehottanut Trumpia pehmentämään puheitaan.

Tiistaina Trumpia vastaan puhui äänestysjärjestelmän käyttöön otosta vastaava Gabriel Sterling, joka kritisoi silminnähden vihaisena sitä, ettei Trump ole tuominnut vaalivirkailijoihin kohdistuvia uhkauksia. Hän vaati, että Trump lakkaisi yllyttämästä ihmisiä mahdollisesti väkivaltaisiinkin tekoihin.

Trump on toistuvasti levittänyt perättömiä väitteitä vaalivilpistä Georgiassa. (Lähde: AFP)

Trump pitää kiinni vaalivilppiväitteistään 46-minuuttisessa videossa, jossa hän julistaa voittonsa tulleen varastetuksi

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on julkaissut Facebookissa 46-minuuttisen videon, jossa hän jälleen kerran väittää, että presidentinvaalivoitto olisi varastettu häneltä.

Vielä kuukausi vaalien jälkeen Trump pitäytyy perättömissä vaalivilppiväitteissään, eikä suostu avoimesti myöntämään tappiotaan.

Trumpin on tulkittu viime aikoina myös leikitelleen avoimesti ajatuksella lähteä uudelleen ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Tiistaina Valkoisen talon joulujuhlassa hän kertoi kampanjansa tavoittelevan edelleen neljää jatkovuotta. Tämän jälkeen hän vakuutteli juhlavierailleen näkevänsä kaikki jälleen neljän vuoden päästä, mikäli edellä mainitussa ei onnistuta. (Lähde: AFP)

Kotitasapeli riitti Laziota vastaan - Dortmund selviytyi yhdeksäntenä joukkueena Mestarien liigan pudotuspeleihin

Jalkapallon miesten Mestarien liigassa on ennen alkulohkojen viimeisen kierroksen pelejä varmistanut pudotuspelipaikkansa yhdeksän joukkuetta. Seitsemän jatkopaikkaa on vielä auki.

Yhdeksäntenä pudotuspelipaikkansa varmisti F-lohkossa saksalainen Dortmund, joka pelasi kotikentällään italialaista Laziota vastaan 1–1-tasapelin keskiviikkona myöhäisillassa.

H-lohko tiivistyi, kun Manchester United hävisi kotipelinsä PSG:lle 1–3. Lohkokärjessä PSG, ManU ja Leipzig ovat tasapisteissä ja ratkaisevat kahden jatkopaikan kohtalon.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut