Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SPEK: Ihmisten suojaaminen on ongelmallista savu- tai kaasuvaaratilanteessa – Turun varastopalon aikaan osa alueen asukkaista sai tiedon vaarasta tunteja palon syttymisen jälkeen

Ihmisten suojaaminen savu- tai kaasuvaaratilanteessa on ongelmallista, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) tiedotteessa. Järjestön mukaan Turun lokakuinen varastopalo toimi tästä osoituksena.

SPEK:n mukaan vaaratiedote Pansiontien varastopalon yhteydessä ei tavoittanut kaikkia lähiympäristön ihmisiä riittävän nopeasti ja kattavasti. Osa vastaajista sai tiedon vasta 2–4 tunnin kuluttua tulipalon syttymisestä, käy ilmi SPEK:n ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kansalaiskyselystä.

– Osa vastaajista sai tiedon palosta vasta melko myöhään, mikä esimerkiksi kaasuvaaratilanteessa voisi olla kohtalokasta, SPEK:n erikoistutkija Tarja Ojala sanoo tiedotteessa.

Vastaajien mukaan tavanomaisin tiedonvälityskanava olivat internetin uutissivustot, minkä lisäksi tietoa saatiin myös muun muassa muilta henkilöiltä, kuten perheenjäseniltä.

Vain kolmasosa tiesi, miten ilmanvaihto suljetaan

SPEK kertoo tiedotteessaan myös, että osa koululaisista oli mennyt lokakuisen tulipalon yhteydessä koulun jälkeen palopaikalle katsomaan ja hengittämään myrkyllisiä savukaasuja.

Lisäksi vain pieni osaa vastaajista tiesi, mistä kodin ilmanvaihto pysäytetään ja tätäkin pienempi osa kykeni itse pysäyttämään ilmanvaihdon, kyselystä ilmeni.

Tiedotteen mukaan 52 prosenttia vastaajista varmisti kuitenkin, että ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot ovat suljettuina.

– Vastaajista vain kolmasosa tiesi, miten ilmanvaihto suljetaan, mutta puolet heistä ei saa tai pääse esimerkiksi lukituksen vuoksi sulkemaan sitä, Ojala sanoo.

Ojala suosittelee, että kansalaisille, taloyhtiöille ja kouluille laaditaan selkeät kiinteistökohtaiset toimintaohjeet. Lisäksi tulisi laatia tiedotussuunnitelma. Näin voitaisiin välttää alueen asukkaiden ja alueella olevien tarpeeton vaarantuminen ja psyykkinen kuormittuminen.

SPEK:n mukaan vastaavanlaiset ongelmat ovat tulleet esiin myös aiempien tapausten yhteydessä.

Yli vuorokauden mittainen sammutussavotta

Pansiontiellä sijaitsevan teollisuushallin sammutus- ja jälkiraivaustyöt venähtivät lokakuussa yli vuorokauden mittaisiksi. Myrkyllisen savun takia lähialueen asukkaita neuvottiin pitämään ikkunat ja ilmanvaihto kiinni.

Palosta aiheutui huomattavat taloudelliset vahingot. Tulipalo oli syttynyt yli 6 000 neliön teollisuus- ja tuotantohallissa, jossa oli muun muassa autopurkamo ja rengasvarasto. Rakennuksesta saatiin lokakuisten tietojen perusteella pelastettua noin yksi kolmasosa.

Teollisuushallin tulipalossa haasteellisuutta aiheuttivat etenkin rakennuksen sisällä olleet renkaat, polttoaineet ja öljyt. Pelastuslaitos kertoi lokakuussa näiden aiheuttavan voimakasta lämpösäteilyä.

Palosta aiheutunut lämpösäteily oli niin voimakasta, että kaksi lähistöllä olevaa asuinkerrostaloa tyhjennettiin asukkaista varmuuden vuoksi.