THL: Terveydenhuollon henkilöstölle koronarokote heti alkuvuodesta, muukin rokotusjärjestys alkaa hahmottua, uusia koronatapauksia yli 500 – Krista Kiuru: valmiuslain käyttöönotto on vihoviimeinen keino

Ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä on yksi tiedotustilaisuudessa nähtävistä asiantuntijoista. Emmi Korhonen

STT, Teemu Rauhala

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä päästään rokottamaan tammikuussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Koronarokote annetaan kahtena annoksena kolmen viikon välein. Puumalaisen arvion mukaan sote-henkilöstön rokotukset jatkuvat helmikuulle.

Seuraavaksi rokotuksia on tarkoitus laajentaa ensin ikääntyneille ja riskiryhmäläisille sekä kevään kuluessa edelleen muille ryhmille.

– Lähtökohtamme on, että aloitamme rokotteen jakelun heti, kun rokotetta saadaan maahan. Jos rokotetta saadaan ennakoitua aiemmin, olemme varautuneet aloittamaan jakelun aiemmin, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi aamupäivän tilannekatsauksessa.

Kyse on Pfizerin ja Biontechin kehittämästä rokotteesta, joka vaatii erityisen kylmän lämpötilan säilytystä ja kuljetusta varten. Tämän vuoksi sote-henkilöstön rokotuksia on Puumalaisen mukaan tarkoitus tehdä vain suuremmissa rokotuspisteissä, sillä jakelu pienempiin keskuksiin on liian riskialtista, jotta kylmäketju ei petä.

Euroopan unioni on sitoutunut ostamaan 300 miljoonaa annosta yhtiöiden rokotetta. Puumalaisen arvion mukaan annoksista 3,6 miljoonaa tulee Suomeen, joten kyseisestä sopimuksesta riittää rokote 1,8 miljoonalle suomalaiselle.

EU on tehnyt sopimuksen koronarokotteesta kaikkiaan kuuden valmistajan kanssa ja neuvottelee seitsemännestä.

Puumalaisen mukaan Euroopan lääkevirasto on ilmoittanut, että Modernan koronarokotteen myyntilupa pyritään saamaan käsiteltyä tammikuun puoliväliin mennessä. Tätä rokotetta tulee todennäköisesti pienempinä erinä ensi vuoden aikana.

Koronatilanne on huonontunut Suomessa nopeasti, kerrottiin THL:stä torstaiaamun tilannekatsauksessa. THL:n mukaan tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat viimeisen kahden viikon aikana kasvaneet jyrkästi lähes kaikilla alueilla. Tähän on THL:n mukaan reagoitava nopeasti ja ennakoivasti.

Alueilla on otettava käyttöön lisää tautia tehokkaasti torjuvia uusia keinoja ja rajoituksia, jotta tilanteen heikentyminen saadaan pysäytettyä.

– Alueilla on sitouduttu rajoitustoimiin, ja ensi viikolla nähdään, miten toimia on saatu tehtyä. Valmiuslain käyttöönotto on vihoviimeinen keino, Kiuru sanoi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä arvioidaan, että kasvava tehohoidon tarve aiheuttaa todennäköisesti merkittävän hoitopaineen sairaaloille vuodenvaihteessa. Huolena on koulutetun henkilöstön määrä.

Koronatartuntojen määrään on tulossa torstaina noin 540 tapauksen lisäys. Eiliseen mennessä koronatartuntoja on raportoitu yhteensä 25 882, kuolemantapauksia yhteensä 408.

Viime viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin THL:n mukaan 3 023 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla uusia tapauksia ilmoitettiin 444 vähemmän.

Viimeisen kahden viikon seurantajakson yhteenlaskettu tapausmäärä oli 5 620 uutta tapausta, mikä on 2 559 enemmän kuin edeltävällä kahden viikon jaksolla.

Uusien tapausten ilmaantuvuus oli viime viikolla 55 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun edellisellä viikolla se oli 47 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Uusien tapausten ilmaantuvuus on noussut erityisen hälyttävästi: viimeisten kahden viikon aikana ilmaantuvuus oli 101 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla oli 55 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut