Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa kansanedustajista passitetaan eduskunnan lehtereille äänestämään – budjettiäänestysviikon ohjelmassa on useita satoja äänestyksiä

Osa kansanedustajista passitetaan eduskunnan istuntosalin lehtereille äänestämään 14. joulukuuta alkavalla kiireisellä budjettiäänestysviikolla. Jotta kansanedustajat pääsevät osallistumaan budjettiäänestyksiin mahdollisimman laajasti, otetaan istuntosalin permannon lisäksi käyttöön myös istuntosalia kiertävät kaksi lehterikerrosta, kertoo eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Normaalisti eduskunnan istuntosalia kiertävät lehterit ovat eduskunnassa käyvien vierailijoiden sekä toimittajien ja kuvaajien käytössä, mutta koska vierailutoiminta eduskunnassa on koronapandemian vuoksi keskeytetty, voidaan lehterit ottaa edustajien käyttöön. Myös ministeriaitioiden paikat otetaan äänestyskäyttöön.

– Tällä tavoin pystymme pitämään huolta 1,5–2 metrin turvaväleistä, vaikka istuntosalissa olisikin runsaasti edustajia äänestämässä, Paavola perustelee.

Poikkeusjärjestelyissä istuntosalin permannolle ja lehtereille tuodaan pari sataa kannettavaa tietokonetta, joiden avulla edustajat pääsevät osallistumaan äänestyksiin. Tietokoneiden äänestyssovelluksissa on samanlaiset äänestyspainikkeet kuin edustajien normaalien istumapaikkojen pöytäpaneelissa. Lehtereille tuotujen mikrofonien kautta edustajat voivat pitää myös puheenvuoroja lehtereiltä käsin.

Siltä varalta, että samaa konetta käyttää useampi kansanedustaja, on istuntosalin permannolla ja lehtereillä tarjolla desinfiointipyyhkeitä ja käsidesiä.

Useita satoja äänestyksiä luvassa

Eduskunnassa on tähän astikin sovellettu monia erilaisia poikkeusjärjestelyjä koronapandemian takia. Istuntosalissa yhtä aikaa olevien edustajien enimmäismäärä on esimerkiksi rajattu 74:ään.

Eduskunnan tärkeimmissä äänestyksissä – kuten esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) lokakuisessa luottamusäänestyksessä – on viime aikoina äänestetty porrastetusti, jotta kaikki edustajat ovat päässeet antamaan äänensä ilman, että turvaväleistä täytyy tinkiä.

Budjettiäänestysviikon ohjelmassa on useita satoja äänestyksiä, minkä vuoksi hitaasti etenevä porrastettu äänestäminen ei nyt ole mahdollista.

– Äänestystulokset näkyvät normaalisti eduskunnan valotaululla, vaikka edustajat eivät istukaan omilla paikoillaan, Paavola kertoo.

Äänestysjärjestelmän toimivuutta on määrä testata eduskunnassa virkamiesvoimin tänä viikonloppuna. Testin yhteydessä varmistetaan muun muassa istuntosalin verkkokapasiteetin riittävyys.