Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Georgiassa republikaanisenaattorien puolesta kampanjoinut Trump väitti jälleen voittaneensa presidentinvaalit

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump saapui lauantaina Georgian osavaltioon kannustaakseen ihmisiä uurnille äänestämään ensi kuun uusintavaaleissa osavaltion senaattoripaikoista.

Osavaltiossa ratkaistaan ensi kuussa, onko maan senaatissa republikaanien vai demokraattien enemmistö.

Tämä tulee taas vaikuttamaan merkittävästi siihen, miten helposti presidentiksi nouseva Joe Biden saa vietyä päätöksiään läpi.

Georgiassa on jaossa kaksi senaattorin paikkaa, ja niistä kisaavat demokraattien Raphael Warnock ja Jon Ossof republikaanien Kelly Loeffleria ja David Perdueta vastaan. Koska panokset ovat kovat, niin demokraatit kuin republikaanit ovat käyttäneet valtavia summia rahaa uusintavaaleihin.

Jos demokraattien ehdokkaat voittavat, senaatin paikat jakautuvat tasan republikaaneille ja demokraateille. Tämä tarkoittaa käytännössä hyviä uutisia demokraateille, koska tasatilanteissa ratkaiseva ääni siirtyy Bidenin varapresidentti Kamala Harrisille.

Trump ylisti puheessaan Georgiassa Loeffleria ja Perdueta "mahtaviksi ehdokkaiksi" ja kylpi pelkoa demokraattien mahdollisesta valta-asemasta senaatissa.

– Georgia päättää, mikä puolue tulee johtamaan jokaista komiteaa, kirjoittamaan jokaisen lakipykälän ja kontrolloimaan jokaista veronmaksajien dollaria. Päätätte nyt siitä, kasvavatko lapsenne sosialistisessa vai vapaassa maassa, hän sanoi.

Trump kylpi epäluuloa myös uusintavaaleja kohtaan

Trump käytti puheessaan myös aikaa väitteisiinsä siitä, että olisi todellisuudessa voittanut viime kuussa järjestetyt presidentinvaalit. Hän kieltäytyi yhä tunnustamasta vaalitappiotaan.

– Tulemme yhä voittamaan nämä vaalit, Trump väitti puheessaan.

Trump on toistuvasti väittänyt, että viime kuun presidentinvaaleissa olisi tapahtunut vilppiä.

Viranomaisten ja vaalitarkkailijoiden mukaan näin ei ole. Trump on myös hävinnyt valtaosan oikeusjutuista, joita hänen vaalikampanjansa on nostanut tulosta vastaan.

Trump myös vihjasi puheessaan, että äänestämisen lisäksi ihmisten tulee ensi kuussa varmistaa, ettei "yhtään ääntä heitetä pois". Tällä hän pyrki ilmeisesti kylvämään epäluuloa myös uusintavaaleja kohtaan.

Trumpia oli kokoontunut kuuntelemaan suuri joukko ihmisiä, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltain vaikeasta koronatilanteesta huolimatta turvavälejä ei juuri pidetty eikä yleisössä näkynyt juuri kasvomaskeja.

Trumpin lisäksi tilaisuudessa puhui lyhyesti hänen vaimonsa Melania.

Trump yritti yhä kumota Georgian vaalitulosta ja moitti kuvernööriä

Uutistoimisto AFP:n mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että Trumpin viestiä republikaaniehdokkaiden puolesta voikin heikentää sen ristiriitaisuus. Presidentti on viikkojen ajan toistuvasti kylvänyt epäluuloa Yhdysvaltain vaalijärjestelmää kohtaan virheellisillä väitteillään, mutta nyt hänen pitäisi motivoida ihmisiä äänestämään tästä huolimatta.

Trumpin kerrottiin myös lauantaina soittaneen Georgian osavaltion republikaanikuvernöörille Brian Kempille ja vaatineen tätä painostamaan paikallisia viranomaisia, jotta nämä kumoaisivat osavaltion tuloksen.

Koska Kemp ei tähän ollut suostunut, moitti Trump puheessaan kuvernööriä, kertoo New York Times .

– Kuvernöörinne voisi pysäyttää tämän erittäin helposti, jos hän tietäisi mitä helvettiä hän on tekemässä, hän sanoi.

Biden voitti osavaltion niukasti viime kuussa. Tulos on jo varmistettu uudelleenlaskennalla.

Myös Obama kampanjoi

Ensi kuun vaalien tärkeydestä kertoo myös se, että entinen presidentti Barack Obama järjesti oman virtuaalikampanjatapahtumansa perjantaina.

– Georgian ainutlaatuinen vaali tulee viime kädessä määrittämään Bidenin presidenttiyden suunnan, Obama sanoi.