Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FT: Puolalainen konservatiivilehti julistaa, että Puolalla on oikeus puhua "polexitista", lyhyellä aikavälillä Puolan lähtö EU:sta epätodennäköistä

Puola on ottanut toistuvasti yhteen Euroopan unionin kanssa sen jälkeen, kun Puolan Laki ja oikeus -puolue astui valtaan viisi vuotta sitten. Tämä on nostanut pinnalle myös keskustelun Puolan tulevaisuudesta EU:ssa.

Talouslehti Financial Times kirjoittaa, että asia on noussut jälleen keskusteluun, kun marraskuussa Unkari ja Puola estivät EU:n monivuotisen budjetin ja 750 miljardin euron elpymispaketin etenemisen, koska ne vastustavat kokonaisuuteen kuuluvaa oikeusvaltiomekanismia.

Tuorein avaus nähtiin, kun konservatiivinen puolalaislehti Do Rzeczy julisti etusivullaan, että Puolan on kerrottava EU:lle, että nyt riittää.

– Polexit – meillä on oikeus puhua siitä, lehti julisti.

Lehden toimittajan mukaan oikeusvaltioperiaatekiista, EU:n vallan "mielivaltainen laajeneminen" ja EU:n halu tuomita jäsenvaltioitaan antavat yhden syyn harkita Puolan eroa EU:sta eli polexitia.

Lisäksi toimittajan mukaan EU:n liberaalit arvot uhkaavat Puolan katolista identiteettiä. Lehden mukaan EU lisäksi häpeilemättömästi yrittää tuputtaa LGBTQ-ideologiaansa Puolassa.

Yli 80 prosenttia kansalaisista haluaa pysyä EU:ssa

Puolan ero Euroopan unionista ei näytä kuitenkaan lähitulevaisuudessa todennäköiseltä. Mielipidemittausten mukaan yli 80 prosenttia puolalaisista haluaa pysyä EU:ssa. Luku on vielä suurempi kuin vuonna 2003, jolloin 78 prosenttia maan kansalaisista äänesti jäsenyyden puolesta. Vaikka Laki ja oikeus -puolue on ottanut yhteen Euroopan unionin kanssa, heidän edustajansa ovat sanoneet, ettei heillä ole halua lähteä Euroopan unionista.

Lisäksi Puolan ulkoministeri Zbigniew Rau on sanonut, että ajatus polexitista on täysin absurdi. Hänen mukaansa millään poliittisella voimalla Puolassa ei ole sellaista halua.

Vaikka näyttää selkeältä, ettei Puola lähitulevaisuudessa ole halukas lähtemään EU:sta, Financial Timesin mukaan pitkällä aikavälillä näkymät eivät ole yhtä selvät.

Laki ja oikeus -puolueen vastustajat pelkäävät, että kiistat EU:n kanssa voivat muuttaa julkisen mielipiteen EU-vastaiseksi.

Tähän mennessä Puolan EU-myönteisyyttä ovat nostaneet muun muassa puolalaisten laajat oikeudet opiskella muualla unionin alueella, ja EU on auttanut Puolan taloutta viimeisen 15 vuoden aikana.

Lisäksi monille vanhemmille puolalaisille EU edustaa ankkuroitumista länteen.