NYT: Yhdysvaltain oikeusministeri Barr harkitsee eroamista – Barrin vaalivilppikommentit suututtivat Trumpin

Barr suututti Trumpin todetessaan, ettei oikeusministeriö ole löytänyt todisteita laajasta vaalivilpistä marraskuun vaaleissa. . AFP. / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr saattaa jättää pestinsä ennen Donald Trumpin presidenttikauden loppua, kertoo New York Times .

Lehden oikeusministeriä lähellä olevien lähteiden mukaan Barr on pohtinut tehtävästä eroamista. Tiedossa ei ole, johtuuko tämä siitä, että Barr on näyttänyt viime päivinä joutuneen Trumpin epäsuosioon. Erään lähteen mukaan Barrin mahdollinen lähtöpäätös voisi johtua myös siitä, että hän katsoo jo saaneensa tehtävässään aikaan kaiken mahdollisen.

Barr sanoi viime viikolla, ettei oikeusministeriö ole löytänyt todisteita laajasta vaalivilpistä marraskuun vaaleissa. Tämä suututti Trumpin, joka on toistuvasti väittänyt ilman todisteita, että hänen häviämänsä vaalit olivat vilpilliset.

Kysyttäessä asiasta viikonloppuna Trump kieltäytyi sanomasta, nauttiiko Barr yhä hänen luottamustaan. Tämä herätti spekulaatioita siitä, että Trump voisi antaa oikeusministerilleen potkut.

Barr kehotti tutkimaan syytöksiä vaalivilpistä

Barr, 70, on toiminut oikeusministerinä alkuvuodesta 2019. Hän seurasi tehtävässä Trumpin epäsuosioon joutunutta Jeff Sessionsia.

Barr on tullut tunnetuksi Trumpin läheisenä liittolaisena. Hänen on katsottu tuoneen yleensä mahdollisimman riippumattomana pysyttelevän oikeusministeriön lähemmäs Valkoista taloa.

Barr esimerkiksi kritisoi FBI:n tutkintaa Trumpin vuoden 2016 vaalikampanjan kytköksistä Venäjään, ja esitti tiivistelmässään erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan tulokset parhaassa mahdollisessa valossa Trumpin kannalta. Barr myös myötäili ennen tämän syksyn vaaleja Trumpin kommentteja postiäänestyksen epäluotettavuudesta.

Vaalien jälkeen Barr kehotti liittovaltion syyttäjiä tutkimaan syytöksiä vaalivilpistä, mikä katsottiin poikkeukselliseksi toimeksi oikeusministeriltä.

Todisteita vaalivilpistä ei kuitenkaan ole löytynyt, ja marraskuun lopussa Trump vihjasi, että oikeusministeriö ja FBI olisivat mukana salaliitossa häntä vastaan.

New York Timesin lähteiden mukaan on mahdollista, että Barr päättää jatkaa virassaan Trumpin kauden loppuun asti. Jos Barr kuitenkin jättää ministerinpestin, nousee virkaatekeväksi oikeusministeriksi apulaisoikeusministeri Jeffrey Rosen.

Trumpin presidenttikausi päättyy 20. tammikuuta.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut