EU ja Britannia löysivät yhteisymmärryksen aiemmin sovitun erosopimuksen toimeenpanosta – varsinaisen kauppasopimuksen kohtalo on edelleen täysin auki

Britannian pääministeri Boris Johnson keskustelee EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa huomenna illalla Brysselissä. Asiasta kertoo von der Leyen Twitterissä .

Kaksikko yrittää löytää ratkaisua kuukausia junnanneisiin EU:n ja Britannian välisiin kauppaneuvotteluihin.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus ja hallinto eli riitojen ratkaisu.

EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic kertoi Twitterissä aiemmin tiistaina, että EU ja Britannia olivat löytäneet yhteisymmärryksen aiemmin sovitun erosopimuksen toimeenpanosta

Erosopimus mahdollisti Britannian eron EU:sta tammikuussa. Siinä sovittiin järjestelystä, jolla taataan se, että raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä säilyy avoimena.

Aiemmin syksyllä Britannia uhkasi vesittää erosopimuksen lakihankkeellaan, joka olisi puuttunut Pohjois-Irlannin järjestelyyn. Maanantaina Britannia kuitenkin ilmoitti suostuvansa peruuttamaan osia kiistellystä laista

Kauppasopimisneuvotteluissa edelleen erimielisyyksiä

Erosopimuksen toimeenpanosta on neuvoteltu erillään varsinaisista kauppasopimusneuvotteluista. Uuden kauppasopimuksen kohtalo on edelleen täysin auki.

EU:n 27 jäsenmaan johtajat kokoontuvat Brysseliin torstaina tarkastelemaan muun muassa kauppasopimusneuvottelujen tilannetta.

Johnson on sanonut Britannian ja EU:n olevan vielä kaukana toisistaan. Hänen mukaansa on rehellistä myöntää, että tilanne on hankala.

Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa, ja Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.

Jos sopua ei saada aikaan, EU:n ja Britannian välistä kauppaa käydään tulevaisuudessa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaisi muun muassa tullien paluuta liki viiden vuosikymmenen tauon jälkeen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut