Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin valtiopäivien enemmistö haluaa kirjauksen Nato-optiosta – Ulkoministeri Linde: Kielteistä Ruotsin turvallisuuden kannalta

Ruotsissa valtiopäivien enemmistö haluaa kirjata mahdollisuuden hakea Naton jäsenyyttä osaksi maan turvallisuuspoliittista linjaa samaan tapaan kuin Suomessa. Parlamentti aikoo hyväksyä asiaa koskevan, hallitukselle suunnatun tiedonannon ensi viikolla.

Enemmistön tuki niin kutsulle Nato-optiolle varmistui, kun valtiopäivien kolmanneksi suurin ryhmä ruotsidemokraatit siirtyi asiassa osittain kokoomuksen, keskustapuolueen, liberaalien ja keskustapuoleen linjalle. Edellä mainituista puolueista poiketen ruotsidemokraatit vastustaa yhä Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta tukee nyt optiota jäsenyydestä, jotta Ruotsi olisi samalla linjalla Suomen kanssa.

– Me haluamme solmia puolustusliiton Suomen kanssa, ruotsidemokraattien Roger Richtoff perusteli.

Puolueen johdon mukaan mahdollinen Natoon liittyminen olisi mahdollista vain yhdessä Suomen kanssa ja jäsenyydestä pitäisi järjestää kansanäänestys.

Suomessa mahdollisuus hakea tarvittaessa Naton jäsenyyttä on ollut virallinen linja jo pitkään. Viimeksi Nato-optio on kirjattu tänä syksynä hyväksyttyyn ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon.

Myös kokoomuksen Hans Wallmarkin mukaan turvallisuuspoliittisen linjan olisi hyvä olla yhteneväinen Suomen kanssa, mutta kyseessä on myös tärkeä viesti ulkomaailmalle.

– Että se (Natoon hakeutuminen) riippuu Ruotsista ja että teemme päätöksen itsenäisesti, Wallmark kuvaili.

"Luo epävarmuutta"

Keskustapuoleen aloitteesta syntyneestä turvallisuuspoliittisesta tiedonannosta päätetään täysistunnossa ensi viikolla. Silloin on tarkoitus hyväksyä myös hallituksen laajempi puolustuspoliittinen esitys kokonaispuolustuksesta, joka on ollut valtiopäivien käsittelyssä.

Turvallisuuspoliittinen tiedonanto Nato-optiosta asettaa sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksen kiusalliseen asemaan, sillä molemmat puolueet ovat vastustaneet kirjausta edes Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuudesta.

Ulkoministeri Ann Linden mukaan opposition aloite heikentää Ruotsin turvallisuutta eikä moisia esityksiä pitäisi tehdä vaihtuvien enemmistöjen turvin vaan laajapohjaisesti.

– Tällainen luo epävarmuutta ja rapauttaa Ruotsin turvallisuuspolitiikan uskottavuutta, Linde kommentoi.

Nato-optiota ei hänen mukaansa siten aiota kirjata helmikuussa julkistettavan ulkopoliittiseen selontekoon, eivätkä tiedonannon laatijat myöskään aio sitä vaatia. Wallmarkin mukaan hallitukselta tarvittaisiin kuitenkin jonkinlainen "kuittaus" siitä, että se on kuunnellut valtiopäiviä.

Hallituksen ulkopuolella vasemmistopuolue vastustaa niin Nato-optiota kuin jäsenyyttä sotilasliitossa.

Ruotsi on Suomen tavoin ollut jo pitkään Naton läheisimpiä kumppanimaita ja mukana monissa yhteisissä sotaharjoituksissa.

---

Lähteinä myös Svenska Dagbladet ja Aftonbladet