Suomessa on raportoitu noin 840 uutta koronatapausta – "joulua voisi mahdollisuuksien mukaan juhlia etänä"

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sekä THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertovat torstaina uusimmat tiedot Suomen koronatilanteesta. Roni Rekomaa/Lehtikuva

Tommi Salo

Suomessa on raportoitu noin 840 uutta koronatapausta, kertoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) aamupäivän tiedotustilaisuudessa. Luvussa on mukana tapauksia, jotka ovat jääneet tietoteknisistä syistä raportoimatta.

Sairaalahoidossa puolestaan on noin 233 potilasta, joista tehohoidossa noin 27 ihmistä.

Viranomaiset kehottavat ihmisiä juhlimaan joulua pienen piirin kesken sekä mahdollisuuksien mukaan etänä.

Koronan ilmaantuvuus on nousussa 18 sairaanhoitopiirissä. Tartuttavuusluku, eli R-luku, on 1,05–1,25, eli tauti leviää edelleen.

Viranomaiset ovat luoneet valtioneuvoston kanslian neuvottelevan virkamiehen Jouni Varangan mukaan kolme matemaattista skenaariota, jotka voivat toimia päätöksenteon apuna. Skenaarioiden avulla voidaan tarkastella sitä, miltä kevät mahdollisesti näyttäisi.

Skenaariot tarkastelevat Varangan mukaan sitä, miltä tautitilanne näyttäisi erilaisten rajoitusten käyttöönoton jälkeen. Jos esimerkiksi rajoitukset olisivat samankaltaisia kuin marraskuussa, tapausmäärät kasvaisivat 20 prosenttia viikossa. Kyseessä ovat ennustemallit, eivät politiikkasuositukset.

STM ja THL pitävät torstaina tilannekatsauksen, jossa käsitellään koronatautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi kuullaan hallituksen käyttöön laadituista epidemian mahdollisia kehityskulkuja ja niiden sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia tarkastelevista skenaarioista. Skenaarioiden aikajänne ulottuu joulukuusta 2020 kesäkuun 2021 loppuun.  Tiedotustilaisuus alkaa kello 10.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut