Koronarajoituksilla on suuria vaikutuksia maan taloudelle, asiantuntijat esittelivät kolme skenaariota keväälle – Suomessa uusia koronatartuntoja 840, johon sisältyy 470 aiempaa tapausta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan torstaina kerrotuissa luvuissa on mukana tapauksia, jotka ovat jääneet tietoteknisistä syistä raportoimatta. Kuvassa THL:n johtaja Mika Salminen saapumassa koronatilannekatsaukseen torstaina Helsingissä. / LEHTIKUVA

STT

Viranomaiset ovat luoneet valtioneuvoston kanslian neuvottelevan virkamiehen Jouni Varangan mukaan kolme matemaattista skenaariota, jotka voivat toimia päätöksenteon apuna. Varanka kertoi asiasta sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotustilaisuudessa.

Kansantalouden kasvu tai supistuminen on Varangan mukaan tiukasti liitoksissa siihen, kuinka hyvin epidemiatilanne hoidetaan.

– Mallinnuksessa on päädytty johtopäätökseen, että rajoitusten kustannukset ovat vähäisempiä, kuin se hyöty, mikä saadaan epidemian hallussa pitämisestä, Varanka kertoo.

Ensimmäisessä skenaariossa, jossa riittävän voimakkaita rajoituksia on otettu käyttöön, maan bruttokansantuote kasvaisi vuonna 2021 2,6 prosenttia ja työttömyysaste olisi 8,2 prosenttia. Kolmannessa, eli pahimmassa skenaariossa bkt puolestaan kasvaisi 0,8 prosenttia työttömyysasteen ollessa 8,7 prosenttia.

Julkisen velan osuus bkt:sta olisi ensimmäisessä skenaariossa ensi vuonna 72,8 prosenttia ja kolmannessa puolestaan 74,3.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander kuitenkin korostaa, että laskelmat kattavat koko ensi vuoden ja ne pohjautuvat valtiovarainministeriön lokakuisiin laskelmiin. Ennusteita päivitetään, kun uudet laskelmat valmistuvat.

Tavoitteena laskea taudin ilmaantuvuutta

Kolmen skenaarion erot pohjautuvat Varangan mukaan muun muassa suojaustoimien tehoon ja ihmisten välisten kontaktien määrään.

– Skenaariot esiteltiin eilen hallitukselle. Skenaarioissa on mallinnettu vaikutuksia kansantalouden kehitykseen ja olemme arvioineet myös sosiaalisia vaikutuksia. Aikajänne skenaarioissa on joulukuun alku, päättyen ensi vuoden kesäkuun loppuun, Varanka kertoi tiedotustilaisuudessa.

Ensimmäisessä skenaariossa otetaan käyttöön riittävän voimakkaita rajoituksia, joita voidaan ottaa käyttöön 2–4 kertaa. Tässä tilanteessa terveydenhuolto ei Varangan mukaan kuormitu liikaa.

– Toimenpiteet tässä skenaariossa ovat sellaisia, että ne riittävät painamaan taudin ilmaantuvuutta lähelle perustasoa. Ilmaantuvuuden laskiessa, rajoituksia voidaan lieventää, Varanka kertoo.

Tanskan tai Espanjan tielle?

Toisessa skenaariossa epidemia puolestaan Varangan mukaan hidastuu, mutta ei pysähdy. Jos esimerkiksi rajoitukset olisivat samankaltaisia kuin marraskuussa, tapausmäärät kasvaisivat noin 20 prosenttia viikossa.

– Tilanne muistuttaisi sitä, mitä olemme nähneet Tanskassa syksyn aikana, Varanka kertoo.

Viimeisessä skenaariossa tilanne on Varangan mukaan se, että rajoitukset ja suositukset eivät ole vaikuttaneet taudin ilmaantuvuuteen. Tällöin edessä olisi hallitsematon eksponentiaalinen kasvu.

– Tämä skenaario muistuttaisi tilannetta, joka näkyi Espanjassa alkusyksystä. Tämä johtaisi siihen, että voimakkaita rajoituksia jouduttaisiin ottamaan käyttöön, Varanka sanoo.

Oletuksena epidemian hellittäminen ensi vuonna

Skenaariot eivät ole Varangan mukaan politiikkaehdotuksia, vaan ne kuvaavat karkeasti kevään kulkua erilaisten rajoitusten käyttöönoton jälkeen.

Skenaarioissa on Varangan mukaan oletuksena se, että kesän tullessa epidemian kausivaihtelu hellittää ja rokotukset ovat alkaneet vaikuttaa riittävissä määrin. Tässä tilanteessa voidaan odottaa, että ensi vuoden jälkipuoliskon tilanne lähenee jo normaalia tilannetta.

840 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu 840 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoi.

Tämänpäiväisestä kokonaismäärästä 470 tartuntaa raportoitui takautuvasti. Ne on todettu 2.–8. joulukuuta, mutta niiden raportointi viivästyi THL:n mukaan muun muassa tietoteknisen ongelman vuoksi.

Takautuvasti ilmoitetut tartunnat vaikuttavat jo ilmoitettuihin viikoittaisiin tapausmääriin ja koronatartuntojen ilmaantuvuuslukuun.

Kahden viime viikon aikana on kokonaisuudessaan raportoitu nyt 6 424 koronatartuntaa, mikä on 1 818 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Yhteensä tartuntoja on pandemian alusta saakka raportoitu 29 572.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 3 150 tapausta, mikä on 124 vähemmän kuin sitä edeltävällä aikajaksolla. Tuolloin koronatapauksia raportoitiin 3 274.

Koronan ilmaantuvuus nousussa 18 sairaanhoitopiirissä

Viranomaiset kehottivat tiedotustilaisuudessa ihmisiä juhlimaan joulua pienen piirin kesken sekä mahdollisuuksien mukaan etänä.

Koronan ilmaantuvuus on nousussa 18 sairaanhoitopiirissä. Maassa on tällä hetkellä vain kolme sairaanhoitopiiriä, joissa taudin ilmaantuvuus on alle 30. Sairaanhoitopiirejä on kaikkiaan Suomessa 21. Valtakunnallisesti tartuttavuusluku, eli R-luku, on 1,05–1,25, eli tauti leviää edelleen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut