EU-huippukokouksessa lyhyt katsaus brexitiin: vuodenvaihde ilman kauppasopimusta vaikuttaa todennäköisemmältä kuin sovun saavuttaminen

EU:n ja Britannian kauppasopimusneuvotteluja käsiteltiin perjantaiaamuna hyvin lyhyesti EU-huippukokouksessa Brysselissä. EU-virkamiehen mukaan neuvottelutilanne on edelleen vaikea ja sovun tiellä on merkittäviä esteitä.

Virkamiehen mukaan on todennäköisempää, että vuodenvaihteessa jäädään ilman kauppasopimusta kuin se, että sopu saavutettaisiin.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi EU-maiden johtajille, että odotukset sovusta ovat hyvin matalalla.

EU ja Britannia jatkavat kuitenkin neuvottelujaan tänään. Osapuolet sopivat aiemmin neuvottelujen uudeksi takarajaksi sunnuntain.

Britannia erosi EU:sta tammikuussa, ja eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuodenvaihteessa. Silloin Britannia jättää taakseen muun muassa EU:n sisämarkkinat.

Johnson: Suuri mahdollisuus, ettei sopua synny

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi torstaina, että on olemassa "vahva mahdollisuus", ettei kauppasopua EU:n kanssa synny.

Pääministerin mukaan kansalaisten ja yritysten on hyvä valmistautua siihen, että neuvotteluista ei saada tulosta, vaikka ne edelleen jatkuvat.

Johnsonin mukaan mahdollisesta sovusta ollaan edelleen kaukana.

– On olemassa suuri mahdollisuus, että me saamme ratkaisun, joka muistuttaa enemmän Australian kuin Kanadan suhdetta EU:hun, Johnson sanoi viitaten Britannian mahdolliseen kaupankäyntiin EU:n kanssa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan.

EU-komissio esitteli torstaina suunnitelmansa Britannian sopimuksettoman eron varalta.

Komission mukaan suunnitelma pyrkii vähentämään epävarmuutta takaamalla vastavuoroiset lento- ja maantieyhteydet sekä vastavuoroiset kalastusoikeudet EU:n ja Britannian aluksille kummankin vesillä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut