Turkki pitää EU:n suunnitelmia lisäpakotteista puolueellisina ja lainvastaisina

Turkki on etsinyt maakaasua kiistellyillä vesialueilla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Turkin ulkoministeriö kutsuu EU:n suunnitelmia maahan kohdistuvista mahdollisista lisäpakotteista puolueellisiksi ja lainvastaisiksi.

EU-maiden johtajat laativat perjantaina vastaisena yönä kokouksessaan päätelmän, jonka mukaan EU-maat voivat lisätä nimiä viime vuonna perustetulle pakotelistalle, joka luotiin vastalauseena Turkin kiistanalaiselle poraustoiminnalle Kyproksen kontrolloimalla alueella. Turkki on tänä vuonna etsinyt maakaasua myös Kreikan aluevesien tuntumasta.

EU-johtajat pyysivät myös komissiota ja EU:n ulkosuhteista vastaavaa Josep Borrellia laatimaan raportin etenemisvaihtoehdoista, mukaan lukien Turkin vastaisten pakotteiden perusteiden laajentamisesta. Asiaan palataan viimeistään maaliskuussa.

EU-maista Ranska, Kreikka ja Kypros ovat vaatineet toimia Turkkia vastaan, kun taas esimerkiksi Saksa, Italia ja Puola ovat suhtautuneet varovaisemmin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kommentoi jo ennen EU-kokousta, ettei Turkki välitä EU:n tekemistä pakotepäätöksistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut