Yhdysvaltojen korkein oikeus hylkäsi Texasin kanteen, jonka tavoitteena oli hylätä vaa'ankieliosavaltioiden äänestystulos

Korkeimman oikeuden päätös hylätä kanne oli yksimielinen. AFP / LEHTIKUVA

Ville Väänänen, Maiju Ylipiessa / STT

Yhdysvalloissa korkein oikeus on hylännyt Texasin osavaltion kanteen, jossa vaadittiin Pennsylvanian, Michiganin, Wisconsinin ja Georgian osavaltioiden äänestystuloksen hylkäämistä presidentinvaaleissa. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Korkein oikeus hylkäsi kanteen, koska Texas ei voi puuttua vaalien järjestämiseen muissa osavaltioissa. Ratkaisu ei ollut yksimielinen, sillä kahden tuomarin mielestä osavaltiolla oli oikeus kanteen jättämiseen.

Kanteessa väitettiin, että vaalitulos neljässä osavaltiossa oli perustuslainvastainen, koska ne hyväksyivät petokselle alttiita postiääniä. Texas ei kuitenkaan kanteessaan osoittanut todisteita merkittävistä väärinkäytöksistä, eikä se myöskään nostanut kannetta postiäänistä niissä osavaltioissa, joissa nykyinen presidentti Donald Trump voitti. Lisäksi kanteessa käytettiin useita esimerkkitapauksia, jotka oli jo alemmissa oikeusasteissa hylätty.

Kanteen nostanut Texasin oikeusministeri Ken Paxton piti oikeuden päätöstä valitettavana.

Presidentti Trump ilmaisi pettymyksensä hylkäykseen Twitter-tilillään.

– Korkein oikeus todella petti meidät. Ei viisautta, ei rohkeutta! Trump tviittasi päätöksen selvittyä.

Tulevan presidentin Joe Bidenin tiedottaja Mike Gwin puolestaan sanoi, ettei oikeuden päätös ollut yllätys.

Pennsylvania, Michigan, Wisconsin ja Georgia ovat niin sanottuja vaa'ankieliosavaltioita, joissa äänestystulos oli tiukka. Ne kääntyivät Trumpin vastaehdokkaana vaalit voittaneen Bidenin eduksi.

Valitsijat kokoontuvat maanantaina

Yhdysvalloissa valitsijamiehet kokoontuvat ensi maanantaina valitsemaan maan presidenttiä. Yhdysvaltojen presidentiksi valintaa varten tarvitsee 270 valitsijaa. Bidenilla on 306 valitsijaa ja Trumpilla 232. Bidenin on tarkoitus vannoa virkavalansa 20. tammikuuta.

CNN:n mukaan Trumpin puoliso Melania Trump on jo aloittanut Valkoisessa talossa perheen omien huonekalujen sekä taideteosten siirtämisen pariskunnan Floridan-kotiin Mar-a-Lagoon. Presidentti Trumpin tytär Ivanka Trump ja hänen puolisonsa Jared Kushner ovat puolestaan hankkimassa tonttia Miamin lähistöltä varakkaiden asuinalueelta.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

----

Juttua korjattu klo 12.20: Täsmennetty jutun alkupuolelle syitä, miksi Texasin osavaltion valitus tyrmättiin. Lisäksi poistettu maininta yksimielisyydestä, koska kahden tuomarin mielestä Texasilla olisi ollut oikeus kanteen jättämiseen.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut