Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluodon kakkosreaktori pyritään käynnistämään maanantain vastaisena yönä

Olkiluodon ydinvoimalan torstaisen häiriötilanteen syiden selvittely jatkuu. Teollisuuden Voiman (TVO) teknisten palveluiden johtaja Sami Jakosen mukaan tällä hetkellä häiriön syyksi on varmistettu suodatinmassaan liittyvä ongelma.

TVO kertoi jo aiemmin, että häiriötilanne syntyi, kun reaktoriveden puhdistusjärjestelmään pääsi tavallista lämpimämpää vettä. Nyt selvitetään syytä kuuman veden kulkeutumiseen suodattimille.

– Teemme tarvittavat selvitykset käynnistyslupahakemusta varten, joka toimitetaan viranomaiselle. Laitos käynnistetään vasta, kun viranomainen on antanut siihen luvan. Tätä varten varmistamme, että kaikki on kunnossa ja tiedämme, mistä kaikki johtui, Jakonen sanoo.

Jakosen mukaan laitos pyritään ajamaan ylös sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ennen käynnistämistä TVO lähettää viranomaiselle käynnistyslupahakemuksen, josta selviävät muun muassa häiriötilanteen syy ja tehdyt korjaustoimenpiteet. Itse laitoksen käynnistäminen on pitkä prosessi.

– Prosessi menee tiettyjen lämmitystoimenpiteiden, verkkoon kytkemisen ja tehon noston kautta. Ensin teho on matalammalla tasolla, ja sitä voidaan nostaa pikkuhiljaa ylemmälle tasolle. Sillä hetkellä, kun kytkeydytään verkkoon, laitos ei ole sadassa prosentissa.

Aiemmin TVO:sta oli arvioitu, että häiriötilanteen vuoksi alas ajettu Olkiluodon kakkosreaktori saataisiin käyntiin ja palautettua verkkoon sunnuntaina.

Mahdollisuus tarkastaa koko laitos

Laitoksen sulkeminen tarkastuksia varten mahdollistaa Jakosen mukaan vuosihuoltotyyppisen toiminnan, jossa voidaan käydä lävitse koko laitos ja sen osat.

– Tällä hetkellä teemme tarkastuksia joka puolella laitosta, sillä niihin on mahdollisuus, koska laitos on alhaalla. Pääsemme muun muassa suojarakennukseen, joka on eristetty ja normaalisti typpitäytteinen, Jakonen kertoo.

Säteilyturvakeskuksella (STUK) on pääjohtaja Petteri Tiippanan mukaan viikonloppuna Olkiluodossa paikallistarkastaja seuraamassa TVO:n tekemiä tarkastuksia ja korjaustöitä.

Virallinen tieto 40 minuutissa

STUK sai Tiippanan mukaan ensitiedon häiriötilanteesta voimalassa olleelta tarkastajaltaan. Tämä välitti viestin eteenpäin STUKin päivystäjälle, joka pystyi varmentamaan tiedon laitoksen valvomosta. Tämän jälkeen STUKin valmiustoiminta käynnistyi ripeästi.

Vaikka virallisen tiedon saamiseen TVO:lta näyttää menneen noin 40 minuuttia, Tiippana pitää kuitenkin tärkeimpänä sitä, että tieto kulki STUKille ajoissa, se saatiin varmennettua ripeästi ja valmiustoiminta käynnistettiin.

– Sillä, tuliko tieto virallisesti vai ei, ei tämän tapahtuman kannalta ole merkitystä. Toki on tärkeää, että tieto tulee virallisesti ja oikeaa kanavaa myöten.

Poikkeuksellinen häiriö herätti mielenkiintoa myös kansainvälisissä organisaatioissa. Japanissa tapahtuneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen organisaatiot ovat Tiippanan mukaan oppineet muun muassa viestimään tapahtumista entistä tehokkaammin.