Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Korea kielsi Pohjois-Korean vastaisten lentolehtisten lähettämisen rajan yli

Etelä-Koreassa säädettiin maanantaina laki, jonka myötä lentolehtisten, muistitikkujen tai rahan lähettäminen rajan yli pohjoisnaapuriin on tästedes laitonta.

Lain rikkomisesta voi saada korkeimmillaan kolmen vuoden vankilatuomion tai yli 20 000 euron arvoiset sakot.

Aktivistiryhmät ovat pitkään lähettäneet Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong Unia kritisoivia lehtisiä rajan yli tämän ihmisoikeusrikkomusten ja ydinasepyrkimysten vuoksi. Lehtisiä on lennätetty kuumailmapalloilla ja kellutettu jokia pitkin.

Ihmisoikeusaktivistit kritisoivat lain loukkaavan sananvapautta ja pitävät sitä vääränä strategiana, jolla yritetään miellyttää Pohjois-Korean johtoa.

Yhtä lehtisiä lähettävää ryhmää johtava Park Sang-hak sanoi uutistoimisto AFP:lle jatkavansa lehtisten lähettämistä laista huolimatta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on aiemmin vedonnut Etelä-Korean parlamenttiin, että lakialoite hylättäisiin, sillä se loukkaa ilmaisunvapautta ja tekee humanitaarisesta toiminnasta rikoksen.

Lehtisiä lähettävät pääasiassa pohjoisesta loikanneet

Lehtiset ovat raivostuttaneet Pohjois-Korean johdon, joka tuomitsi toiminnan aiemmin tänä vuonna ja vaati Etelä-Koreaa ryhtymään toimiin asian suhteen. Kesäkuussa Pohjois-Korea räjäytti maiden välisen yhteydenpitotoimiston Kaesongin rajakaupungissa.

Molemmista Koreoista lähetettiin ennen säännöllisesti lehtisiä rajan yli, mutta maat sopivat lopettavansa toiminnan vuonna 2018. Etelä-Korean puolella toiminta on kuitenkin jatkunut, pääasiassa loikkareiden johtamien ryhmien toimesta.

Rajan lähellä asuvat eteläkorealaiset ovat vuosien ajan pyytäneet viranomaisia kieltämään toiminnan peläten Pohjois-Korean vastaavan lehtisten lähettämiseen sotilastoimilla.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on pitkään puolustanut yhteistyötä Pohjois-Korean kanssa. Presidentin edustamalla demokraattipuolueella on parlamentissa enemmistö. Konservatiivinen oppositiopuolue boikotoi maanantaista lakiäänestystä.