Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Haavisto sanoi poliisille liikemies Peter Fryckmanin valmistelleen hanketta al-Holin naisten ja lasten tuomiseksi Suomeen

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan liikemies Peter Fryckman järjesteli viime vuoden syksyllä suomalaisten lasten ja naisten auttamista pois al-Holin leiriltä Syyriasta rahaa vastaan. Tämä käy ilmi Haaviston ministerivastuuasiaa koskevasta esitutkintamateriaalista, jossa hän kuvaa Fryckmanin hankkeen luoneen ministeriölle painetta toimia.

Haaviston kertomus Fryckmanin projektista saa vahvistusta esitutkintamateriaaliin liitetystä sisäministeriön virkamiehen ulkoministeriöön lähettämästä sähköpostiviestinnästä.

Haavisto oli poliisikuulusteluissa, koska hänen epäiltiin syyllistyneen virkarikoksiin hänen yrittäessään ratkaista pikaisesti al-Holin suomalaisten kotimaahan palaamiseen liittyviä ongelmia. Epäillyt virkarikokset liittyivät siihen, että Haavisto yritti siirtää ulkoministeriön virkamiehen toisiin tehtäviin, kun asiassa ei alkanut tapahtua.

Kuulustelusta saa kuvan, että Haavisto perustelee ainakin osittain kiirettään ja toimiaan Fryckmanin kilpailevalla hankkeella.

– Oli koko ajan uhkana ja riskinä se, että jos ulkoministeriö ei pysty toimimaan, niin tämä toinen raide lähtee toimimaan, Haavisto kuvasi.

Haavisto sanoi kuulustelussa, että ulkoministeriöllä oli tieto Fryckmanin hankkeesta, kun Haavisto ja keskeiset virkamiehet pitivät palaverin al-Holin asiassa etenemisestä syyskuun puolivälissä 2019. Kyseisen kokouksen kulkua on käsitelty perusteellisesti selvitettäessä Haaviston toimia asiassa.

STT ei ole tavoittanut Fryckmania kommentoimaan Haaviston poliisikuulustelussa esittämiä asioita.

Haaviston mukaan al-Holin leirille vangittujen suomalaisten omaiset olivat tyytymättömiä Suomen hallituksen hitauteen, verkkaisuuteen ja toimintatapaan ja lähestyivät ulkoministeriötä kysyen, pitääkö heidän maksaa Fryckmanille.

– Oli hinnastokin olemassa, ja Fryckman sanoi, että satatuhatta on kerätty, mutta sataviisikymmentätuhatta tarvitaan, Haavisto sanoi kuulustelussa.

Haaviston mukaan Fryckman pyysi rahaa myös valtiolta sisäministeriön kautta.

Ministeriö varoitti omaisia lähtemästä Fryckmanin kelkkaan

Haaviston mukaan ulkoministeriö varoitti omaisia lähtemästä Fryckmanin hankkeen kelkkaan sanoen, että lapsille ja aikuisillekin voi käydä niin, että heidät autetaan pois leiriltä rahalla ja lahjonnalla Irakiin Erbiliin, mutta he jäävät sen jälkeen Irakin viranomaisten vangeiksi. Tässä tilanteessa ministeriön kyky auttaa vangiksi jääneitä voisi olla hyvin rajallinen.

– Jouduimme käymään tätä pallottelua, kun omaiset kysyivät, olemmeko sitten tekemässä jotakin vai mennäänkö tähän Fryckmanin hankkeeseen mukaan. Tämä Fryckmanin hankehan tämän koko matkan kummittelee, Haavisto sanoi kuulustelussa.

Fryckmanin nimi on noussut esiin samantyyppisessä yhteydessä aiemminkin. Viime vuoden kevättalvella Helsingin Sanomat kertoi Fryckmanin ja irakilaisen kenraalin Saad al-Obaidin yrittäneen tehdä Suomen viranomaisten kanssa sopimusta, jonka avulla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia oltaisiin pystytty palauttamaan kotimaahansa.

Fryckmanin kilpailevasta kotiuttamishankkeesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat .