Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valitsijat aloittivat USA:ssa äänestyksen, joka varmistaa Bidenin voiton presidentinvaaleissa

Yhdysvalloissa presidentinvaalien kunkin osavaltion valitsijoiden oli määrä antaa maanantain aikana äänensä presidentinvaaleissa ja vahvistaa näin demokraattien Joe Bidenin voitto.

Vaalituloksen perusteella Bidenin pitäisi saada 306 valitsijaääntä ja istuvan presidentin Donald Trumpin 232. Voittoon tarvitaan 270.

Äänestys tapahtuu osavaltioittain. Ensimmäiset osavaltiot äänestivät presidentistä jo aamupäivän aikana eli alkuillasta Suomen aikaa. Viimeisten osavaltioiden äänestystuloksen oli määrä selvitä tiistaiyönä Suomen aikaa.

Suomen aikaa iltayhdeksään mennessä kaikki valitsijat olivat äänestäneet odotusten mukaisesti. Äänestäneistä osavaltioista Biden oli Washington Postin seurannan mukaan kerännyt taakseen 166 valitsijamiestä, Trump 120.

Valitsijoita on yhteensä 538, ja he antavat äänensä osavaltioiden pääkaupungeissa. Mainea ja Nebraskaa lukuun ottamatta osavaltioiden voittajat saavat taakseen osavaltion kaikki valitsijat.

Sooloilu on teoriassa mahdollista

Yksittäiset valitsijat voivat teoriassa äänestää eri tavoin kuin heidän kuuluisi, mutta nämä ovat yleensä yksittäistapauksia, joilla ei ole vaikutusta vaalitulokseen.

Vuonna 2016 kymmenen valitsijaa äänesti tai yritti äänestää eri tavoin kuin heidän osavaltionsa vaalitulos olisi edellyttänyt.

Yli 30 osavaltiossa on voimassa laki, joka velvoittaa valitsijat äänestämään osavaltion vaalituloksen mukaan.

Muun muassa Arizonan, Georgian, Nevadan, Pennsylvanian ja Wisconsinin vaa'ankieliosavaltioiden valitsijat olivat Suomen aikaa iltaan mennessä antaneet äänensä vaalituloksen mukaisesti Bidenille.

Trumpin puolelle vaaleissa kallistuneista osavaltioista äänensä olivat antaneet muun muassa Ohio ja Pohjois-Carolina.

Viimeinen sinetti vielä tammikuussa

Presidentti Trump on kieltäytynyt tunnustamasta vaalitappiotaan ja esittänyt perusteettomia väitteitä vaalivilpistä. Hän myös yritti painostaa muutamien osavaltioiden republikaanipoliitikkoja valitsemaan vaalituloksesta riippumatta hänelle suotuiset valitsijat. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

Valitsijoiden äänestys sulkee ainakin osittain tien Trumpin mahdollisuuksilta yrittää vaikuttaa vaalitulokseen.

Lopullinen sinetti Bidenin valinnalle presidentiksi saadaan, kun valitsijoiden äänet lasketaan kongressissa 6. tammikuuta. Kongressi voi vielä siinä vaiheessa periaatteessa esittää vastalauseita vaalituloksesta, ja Trump onkin yrittänyt painostaa republikaaneja torjumaan tiettyjen osavaltioiden valitsijaäänet.

Uusi presidentti Biden ja uusi varapresidentti Kamala Harris vannovat virkavalansa 20. tammikuuta.