Pankkibarometri: Kotitalouksien lainanotto vilkasta, yrityksissä vaisua

Barometrin mukaan myös odotukset kotitalouksien lähiajan luotonkysynnästä ovat kasvussa. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT

Kotitalouksille on myönnetty vuoden viimeisellä neljänneksellä selvästi enemmän luottoja kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, pankinjohtajat arvioivat Finanssialan barometrikyselyssä.

Pankkibarometrin mukaan myös odotukset kotitalouksien lähiajan luotonkysynnästä ovat kasvussa. Pankinjohtajat arvioivat, että alkuvuodesta lainoitusta kysytään aiempaa enemmän sekä oman asunnon ostoon tai remontointiin että kulutustavaroiden hankintaan.

– Koronakriisin toisesta aallosta huolimatta kotitalouksien lainanottohalukkuus on loppuvuonna vilkastunut. Koska kotitaloudet eivät osta lomamatkoja ulkomaille, rahaa jää sijoittamiseen sekä asumisen laadun ja viihtyvyyden parantamiseen etätyöoloissa, Finanssialan asiantuntija Mariia Somerla arvioi tiedotteessa.

Pankinjohtajien mukaan myös kotitalouksien lainanottohalukkuus sijoitustoiminnan rahoittamiseen on kasvanut.

Yrityskauppoja tulossa?

Yrityksille myönnettyjen luottojen määrä on barometrikyselyn mukaan ollut vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä vähäisempää kuin viime vuonna samaan aikaan, minkä arvioidaan johtuvan koronapandemiasta.

Yritysten tarvetta lainanotolle on voinut vähentää esimerkiksi se, että julkista rahaa on korona-aikana ollut tarjolla normaalia enemmän.

Pankinjohtajat arvioivat kuitenkin, että yrityskauppoihin ja -järjestelyihin liittyvien luottojen kysyntä palautuu koronakriisiä edeltäneelle tasolle.

– Koronakriisi ja julkisen rahan tavanomaista suurempi tarjonta näkyvät yritysten heikossa luotonottohalukkuudessa. Koronakriisi on jakanut yrityksiä kriisistä hyötyjiin ja häviäjiin, joten ympäristö yrityskaupoille ja -järjestelyille on erittäin otollinen. On mielenkiintoista seurata, kehittyykö ensi vuoden tilanne yritysrahoituksen kysynnässä pankkien ennakoimalla tavalla, Somerla sanoo.

Finanssiala ry kysyy barometrissään neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä. Nyt julkistettu kysely tehtiin pankinjohtajille marras-joulukuun vaihteessa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut