Korkein oikeus tuomitsi tynnyrihuumejutun rikosylikonstaapelin ehdolliseen – syyttäjän vaatimus viraltapanosta hylättiin, koska mies ei enää toimi virassa, jossa oli rikokset tehnyt

Korkein oikeus (KKO) kovensi niin sanotussa tynnyrihuumejutussa vaikuttaneen poliisimiehen tuomiota. KKO langetti rikosylikonstaapelina toimineelle Mikael Runebergille viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Tuomio tuli useista virkavelvollisuuden rikkomisista ja yhdestä virkasalaisuuden rikkomisesta.

Tynnyrihuumejutussa Helsingin huumepoliisin entiselle päällikölle Jari Aarniolle langetettiin hovioikeudessa 10 vuoden vankeustuomio. Aarnion osalta juttu ei edennyt korkeimpaan oikeuteen. Runeberg työskenteli rikosylikonstaapelina Aarnion alaisuudessa.

Korkein oikeus hylkäsi syyttäjän vaatimuksen viraltapanosta, kuten hovioikeuskin teki kesäkuussa 2019 antamassaan ratkaisussa. Perusteena on se, että Runeberg ei enää toimi virassa, jossa oli rikokset tehdessään. KKO:n mukaan ei ole myöskään selvitetty, että hän olisi siirtynyt toiseen vastaavanlaiseen virkaan.

Haitallista poliisin luottamukselle, toteaa KKO

Korkeimman oikeuden mukaan Runeberg syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomisiin osallistuessaan esimiehensä Aarnion kanssa järjestelyihin, joissa käräjäoikeutta erehdytettiin myöntämään oikeudettomia televalvonta- ja telekuuntelulupia väärien ja harhaanjohtavien tietojen perusteella. Rikokset tehtiin lähes yhdeksän kuukauden aikana.

Virheellisin perustein käytettyjen pakkokeinojen lisäksi Runeberg käytti laittomasti poliisin rekistereitä saadakseen salassa pidettäviä tietoja esimieheensä liittyneistä rikosepäilyistä, korkein oikeus toteaa tiedotteessa. Osin hän oli tehnyt hakuja esimiehensä yllytyksestä. Runeberg oli tiennyt kyselyt laittomiksi ja pyrkinyt naamioimaan hakuja virkatehtäviin liittyviksi.

KKO:n mukaan teot osoittivat piittaamatonta suhtautumista sellaisten pakkokeinojen käyttöön, jotka puuttuvat voimakkaasti kansalaisen perusoikeuksiin. Moitittavuutta lisäsi se, että niiden toteuttamisessa oli käytetty hyväksi tuomioistuinta. Lisäksi kysymys oli ollut salaisista pakkokeinoista.

Runebergin teot olivat haitallisia myös poliisin toimintaa koskevan luottamuksen kannalta, KKO toteaa.

Tynnyrihuumejutussa niin sanottuna Savon naisena tunnetun Seija Kortekallio-Lammen tuomion KKO piti ennallaan eli kahden vuoden vankeustuomiona.

---

Korjattu klo 9.51: Poliisi ei enää toimi virassa, jossa oli rikokset tehdessään. Aiempi muotoilu oli: "ei enää toiminut virassa".

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut