Näin suomalainen työelämä muuttuu – katso lista kaikista hallituksen toimenpiteistä yli 55-vuotaiden työllistämiseksi

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas), sisäministeri Maria Ohisalo, pääministeri Sanna Marin, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoivat hallituksen toimenpiteistä yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseksi tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Vesa Moilanen / Lehtikuva
Heikki Kärki

Heikki Kärki

Hallitus piti tiedotustilaisuuden torstaina kello 18, jonka aiheena olivat toimenpiteet yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamisesta.

Tilaisuuteen osallistuivat pääministeri Sanna Marin, väistyvä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Tilaisuus järjestettiin valtioneuvoston linnan tiedotustilassa. 

Työttömyysturvan lisäpäivien poistaminen tulee voimaan asteittain 2023 alkaen, lisäpäivämahdollisuus poistuu kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä.

Pääministeri Marinin mukaan lisäpäivien poistuminen ajoitetaan koronakriisin jälkeiseen aikaan. Vuonna 1963 syntyneet ovat ensimmäinen ikäluokka, jota muutokset koskevat.

Uutena elementtinä on sovittu kuukauden palkkaa vastaavasta irtisanomiskorvauksesta kaikille 55 vuotta täyttäneille, viisi vuotta saman työnantajan palveluksessa olleille. Koronakriisissä työnsä menettäneet pysyvät nykyisten sääntöjen piirissä.

Hallituksen ehdotusten yhteisvaikutus julkiseen talouteen olisi noin 165 miljoonaa euroa julkista taloutta vahvistava.

Pääministeri Marinin mukaan tehtyjen ratkaisujen yhteisvaikutuksena työllisyyden arvioidaan kasvavan noin 10 300 lisätyöllisen verran.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto työskenteli hartiavoimin, jotta irtisanomiskorvaus ja muutosturva toteutuvat ja työttömyysturvan suojasäännöksiin ei kosketa.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät yhteisymmärrykseen eläkeputken poistumisesta

Yli 55‐vuotiaiden työllisyysasteen nostaminen

Kaikki toimenpiteet

1) Lisäpäivät:

- Mahdollisuus työttömyysturvan lisäpäiviin poistetaan.

- Muutos tulee voimaan asteittain 2023 alkaen (lisäpäivien alaikäraja nousee vuodella/ikäluokka alkaen 1963 syntyneiltä ja lisäpäivämahdollisuus poistuu kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä).

2) Muutosturvapaketti:

- Nykyisen muutosturvan lisäksi luodaan uusi muutosturvapaketti kaikille yli 55- vuotiaille, jotka ovat olleet yli 5 vuotta saman työnantajan palveluksessa.

- Työllisyysrahaston kautta rahoitetaan työntekijän palkkaa vastaavasti 2kk koulutusta ja 1kk irtisanomiskorvausta, joka ei siirrä työttömyyspäivärahan alkamisajankohtaa.

- Pidennetään nykyistä muutosturvan työllistymisvapaata 5-15-25 päivään

- Muutosturvapaketti rahoitetaan muutosturvamaksulla, jossa on yhtä suuri irtisanovan työnantajan osa ja yhteinen osa. Irtisanovan työnantajan osassa otetaan huomioon nykyisen omavastuumaksun ehdot, kuten työnantajan koko ja irtisanottavan henkilön työsuhteen kesto. Irtisanovan työnantajan osa maksetaan irtisanomisen yhteydessä. Yhteinen osa rahoitetaan kaikilta työnantajilta työttömyysvakuutusmaksua korottamalla.

- Jatkovalmistelussa ratkaistaan muutosturvapaketin asteittainen voimaantulo 2023 alkaen siten, että otetaan huomioon nykyisen omavastuumaksun ja uuden muutosturvamaksun muodostama kokonaisuus.

3) Palkkatuki:

- 55 vuotta täyttäneelle ja 24 kk viimeisen 28kk aikana työttömänä olleelle oikeus 70 % palkkatukeen 10 kk ajalta 25 viikkotunnilta. Työssäoloehdon laskentasääntö kuten muussa palkkatuessa.

- Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023

4) Työtulovähennys:

- Korotetaan työtulovähennyksen enimmäismäärää (200e/v) yli 60-vuotiaille työllisyyden edistämiseksi.

- Muutos tulee voimaan 1.1.2023

5) TE-palvelut:

- Työllistymisvapaata voi jatkossa käyttää myös osaamis- ja työkykykartoituksen tekemiseen ja muutosturvakoulutuksen aloittamiseen.

- Irtisanotun työntekijän uudelleen työllistymistä nopeutetaan niin, että työhakijaksi ilmoittautuminen, osaamis- ja työkykykartoitus ja työllistymissuunnitelman tekeminen tapahtuvat jo irtisanomisaikana.

- Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023

6) Osa-aikatyö ja työssä jatkaminen:

- 55-vuotta täyttäneiden ja saman työnantajan palveluksessa 3 vuotta olleiden mahdollisuutta siirtyä halutessaan osa-aikatyöhön vahvistetaan, ottaen huomioon työnantajan erityiset tarpeet, siten ettei kuitenkaan muodosteta tosiasiallista subjektiivista oikeutta. Tämä toteutetaan tarkistamalla työaikalakia ja tarvittaessa työsopimuslakia siten, että heidän työnantajille tulee samat velvollisuudet kuin mitä nyt on työnantajilla, joiden työntekijä hakeutuu kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön terveydellisillä tai sosiaalisilla perusteilla. Tarkastellaan työnantajan velvollisuutta järjestää osa-aikatyötä osasairauspäivärahalla ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleville.

- Edistetään työssä jatkamista tarkistamalla työturvallisuuslakia muutoksilla, joilla korostetaan iän ja ikääntymisen sekä työn fyysisen ja henkisen kuormituksen merkityksen huomioon ottamista toimissa, joilla työnantajan velvollisuutena on huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä.

- Toteutetaan kuntoutuskomitean esitykset (14-15, 16, 18-19, 20, 23-26, 42-43).

- Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023 Kokonaisuuden vaatimat työelämä- ja sosiaaliturvauudistuksia koskevat lainsäädäntömuutokset valmistellaan kolmikantaisessa yhteistyössä siten, että otetaan huomioon vaikutukset erikokoisten työnantajien asemaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut