Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin mukaan Koskelan henkirikoksessa on nöyryyttäviä piirteitä, 16-vuotiaan uhrin pahoinpitely kesti kymmeniä minuutteja

Helsingin poliisi kertoo edistyneensä Koskelan henkirikoksen tutkinnassa. 16-vuotiasta poikaa pahoinpideltiin poliisin mukaan useita kymmeniä minuutteja eri paikoissa Koskelan sairaala-alueella. Poliisin mukaan väkivallassa on ollut nöyryyttäviä piirteitä. Uhrilta oli esimerkiksi riisuttu vaatteita.

Uhrilla oli poliisin mukaan kaikkialla vartalossa lukuisia erilaisia vammoja, jotka on aiheutettu eri tavoin. Poliisi ei kommentoi tekotapaa tai vammoja tarkemmin.

Henkirikos tapahtui perjantaina 4. päivänä joulukuuta, ja uhri löydettiin seuraavana maanantaina. Ikätoverinsa murhasta epäillyt kolme poikaa ovat edelleen vangittuina.

Uhrin pahoinpitelyä kuvattu

Epäillyt ovat poliisin mukaan olleet yhteistyöhaluisia ja myöntäneet kohdistaneensa uhriin väkivaltaa.

– Ottaen huomioon, että rikoksesta epäilty saa olla hiljaa ja vaikka vastaamatta mihinkään kysymykseen, siihen nähden he ovat olleet ihan yhteistyöhaluisia ja vastanneet kysymyksiin. Kaikki myöntävät tavalla tai toisella enemmän tai vähemmän pahoinpidelleensä uhria, kertoi perjantaina STT:lle tutkinnanjohtaja Marko Forss.

Poliisin alustavien tietojen mukaan pahoinpitelyä oli kuvattu. Sitä Forss ei kommentoi, onko kuvamateriaalia jaettu eteenpäin.

Poliisin mukaan epäillyistä kaksi oli lauantaina teon jälkeisenä päivänä käynyt katsomassa uhrin ruumista ja tarkastanut, hengittääkö tämä. Paikalta on viety pois sinne jätettyjä kaljatölkkejä. Epäillyt ovat poliisin mukaan lisäksi keskustelleet tapahtumista ja miettineet ruumiin hävittämistä tai kätkemistä.

Poliisi avautuu Koskelan murhasta: "Kukaan henkirikosta hoitavista poliiseista ei unohda tätä koskaan. Yhteiskunnankaan ei pitäisi"

Poliisi: Taustalla kiusaamista

Forssin mukaan tekijät ja uhri olivat tunteneet toisensa jonkin aikaa.

– Osa tuntee paremmin ja osa huonommin. Osan kohdalla puhutaan vuosista.

Poliisi epäilee kolmikon pahoinpidelleen uhria jo aiemmin, ja että taustalla oleva kiusaaminen on jatkunut pidempään. Forssin mukaan epäillyt ovat itse kertoneet aiemmasta väkivallasta ja lisäksi siitä on saatu näyttöä epäiltyjen puhelimista.

Forssin mukaan uhria on ikään kuin pidetty kaverina, mutta samaan aikaan tätä on kiusattu eri tavoin. Forss korostaa, ettei kiusaamistermiä käyttäessään vähättele teon vakavuutta, vaan tarkoittaa sillä toistuvaa ja systemaattista toimintaa, jolla voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia uhrille.

Poliisi toivoo tapauksen herättelevän

Poliisi kertoo uhrin huoltajien suostumuksella, että poika oli lastensuojelun asiakas ja sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle. Poliisi toivoo, että yhteiskunnassa mietittäisiin, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella paremmin, ja että kouluilla ja lastensuojelulla olisi toiminnassaan riittävät voimavarat.

– Poliisi toivoo, että tämä tapaus herättää laajempaa julkista keskustelua sekä aikaansaa tarvittavia muutoksia siinä, miten eri toimijat voisivat vaikuttaa siihen, ettei tällaista pääsisi enää tapahtumaan uudestaan, sanoo tiedotteessa Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen.

Poliisi pyytää yhä tietoja perjantain tapahtumista ja aiemmasta kiusaamisesta. Forssin mukaan poliisi on saanut tietoa kiusaamisesta nimettömänä, mutta tietoja olisi tärkeää saada kertojien omalla nimellä. Näin tietoa voidaan paremmin hyödyntää esitutkinnassa ja myöhemmin oikeusprosessissa.

Tiedot voi ilmoittaa Helsingin poliisin nuorisoryhmälle joko sähköpostitse nuorisoryhma.helsinki@poliisi.fi tai soittamalla virka-aikana numeroon 029 547 1200.