Yö ei näyttänyt tuovan selvyyttä Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluihin – kumpikin odottaa toisen taipuvan myönnytyksiin

EU-parlamentin poliittiset ryhmät ilmoittivat torstaina, että sopu neuvotteluissa pitäisi saada aikaan viimeistään sunnuntain aikana. AFP / LEHTIKUVA

STT

Pattitilanne EU:n ja Britannian välisissä kauppaneuvotteluissa ei osoittanut ratkeamisen merkkejä lauantain kääntyessä sunnuntaiaamuksi.

Kumpikin osapuoli katsoo tulleensa vastaan ja perää myönnytyksiä toiselta.

– Etsimme edelleen kaikkia mahdollisia reittejä sopuun, mutta ilman olennaista muutosta EU-komisson puolelta tulemme jäämään WTO:n ehtojen varaan 31. joulukuuta, brittihallituslähde kommentoi.

EU-diplomaatti puolestaan sanoi, että EU on antanut parhaan tarjouksensa ja nyt on Britannian pääministerin Boris Johnsonin tehtävänä päättää, haluaako hän sopimuksen vai ei.

Neuvotteluissa on kiistaa etenkin EU:n kalastusalusten oikeudesta kalastaa tulevaisuudessa Britannian vesillä.

– EU on tänä viikonloppuna tehnyt tiettäväksi, että se on valmis tekemään kompromissin kalastuksesta, EU-lähde ilmoitti.

Lähteen mukaan EU ei kuitenkaan suostu siihen, että EU:n kalastajat eivät vastaisuudessa pysty harjoittamaan elinkeinoaan.

Yleisradioyhtiö BBC:n lähteiden mukaan neuvotteluissa hiertävät kalastusasioiden ohella laajemmat kysymykset kaupankäynnin tasapuolisista säännöistä.

Britannia epäilee yhä vahvemmin, ettei sopua synny

Britannian hallituslähteet arvioivat BBC:lle, että on yhä todennäköisempää, että vapaakauppasopimus jää syntymättä. Tässä tapauksessa vuodenvaihteen jälkeen EU:n ja Britannian kaupassa noudatetaan Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä. Kauppatavaroille voidaan tällöin määrätä tariffeja, jolloin kyseisten tuotteiden hinnat nousevat.

EU-parlamentin poliittiset ryhmät ilmoittivat torstaina, että sopu neuvotteluissa pitäisi saada aikaan viimeistään sunnuntain aikana. Muuten parlamentti ei kokoonnu enää tämän vuoden puolella käsittelemään sitä.

EU-maat eivät kuitenkaan ole sitoutuneet parlamentin ilmoittamaan takarajaan.

Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune sanoi, ettei neuvotteluja lopeteta vain siksi, että sunnuntaiyön takaraja olisi ylittynyt.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut