Suomen kauppa Britannian kanssa oli laskussa jo ennen loppuvuoden brexit-sotkua – paperin, pahvin ja puutavaran vienti laski selvästi

Kaupan tulevat näkymät ovat epävarmat, sillä brexitin jälkeisissä kauppaneuvotteluissa ei ole saatu ratkaisua EU:n ja Britannian tulevasta kauppasuhteesta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Suomen tavaravienti Britanniaan väheni vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana yli 21 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon, kertoo Tulli maakatsauksessaan . Viennin arvo oli vajaat 1,6 miljardia euroa.

Syvin lasku osui koronapandemian ensimmäiseen aaltoon toisella vuosineljänneksellä. Vienti laski silloin yli kolmanneksella.

Tuontia kertyi tammi-syyskuussa 1,2 miljardin euron edestä. Se laski vajaat neljä prosenttia.

Suomen kauppa Britannian kanssa on perinteisesti ollut ylijäämäistä, mutta sen volyymi on vähentynyt huippuvuosista. Vienti Britanniaan edusti tammi-syyskuussa 3,9 prosenttia Suomen tavaraviennistä ja maa oli Suomen seitsemänneksi suurin vientimaa Venäjän jälkeen ja Ranskaa edellä.

Kuluvan vuoden tammi-syyskuussa paperin, pahvin, puutavaran, öljyjalosteiden sekä koneiden ja laitteiden vienti laski selvästi.

Kaupan tulevat näkymät ovat epävarmat, sillä brexitin jälkeisissä kauppaneuvotteluissa ei ole saatu ratkaisua EU:n ja Britannian tulevasta kauppasuhteesta. Kauppaa haittaavat myös tiukennettujen koronarajoitusten pahentamat ruuhkat.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut