Israelissa otetaan käyttöön järjestyksessään jo kolmas maanlaajuinen koronasulku

Israelissa aloitettiin koronarokotteiden antaminen vain muutama päivä sitten. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Israel on ilmoittanut ottavansa käyttöön järjestyksessään jo kolmannen maanlaajuisen koronasulun. Koronarokotteiden antaminen maassa aloitettiin muutama päivä sitten.

Pääministerin kanslia kertoi tiedotteessa, että sulkutoimenpiteet otetaan käyttöön sunnuntaina iltapäivällä ja sulun on määrä kestää kaksi viikkoa.

Sulkua on mahdollista jatkaa tämän jälkeen tarvittaessa vielä kahdella viikolla, ellei tartuttavuusluku, eli R-luku laske alle yhden ja päivittäisten uusien tapausten määrä laske alle tuhannen tartunnan.

Tuleva toimenpide rajoittaa israelilaisten liikkumisen kilometrin säteelle omasta kodistaan. Lisäksi yritykset suljetaan tavarantoimituksia lukuun ottamatta.

Tuoretta sulkupäätöstä edelsi tartuntojen jyrkkä kasvu. Edellisen kerran maassa oli käytössä koronasulku syyskuussa.

Israelissa on asukkaita noin yhdeksän miljoonaa. Koronavirustartuntoja maassa on baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan varmistettu yli 385 000. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia Israelissa on kirjattu tähän mennessä 3 150.

Israel aloitti maanlaajuisen rokotusohjelmansa maanantaina saatuaan ensimmäisen erän lääkeyhtiö Pfizerin ja saksalaisen Biontechin yhteistyössä kehittämää koronarokotetta.

Tulevan sulun aikana liikkumisrajoituksissa voidaan tehdä poikkeuksia rokotukseen matkaavien kohdalla. Lisäksi kouluja pidetään osittain avoinna joidenkin ikäryhmien osalta.

Uutta koronavirusmuunnosta havaittu myös Israelissa

Keskiviikkona Israelin terveysministeriö vahvisti neljä aiemmin tässä kuussa Britanniassa havaitun uuden virusmuunnoksen mukaista koronavirustartuntaa. Britannian terveysviranomaiset uskovat tuoreen virusmutaation leviävän aiempaa nopeammin.

Uusien tartuntojen vuoksi Israel kielsi tällä viikolla maahantulon Britanniasta, Tanskasta tai Etelä-Afrikasta saapuvilta. Etelä-Afrikassa havaittu virusmuunnos eroaa brittiviranomaisten mukaan Britanniassa alkujaan havaitusta.

Britannian terveysministeri Matt Hancock kertoi BBC :n mukaan keskiviikkona, että Britanniassa on havaittu jälleen uusi koronaviruksen muunnos. Kyse oli kahdesta henkilöstä, jotka ovat olleet yhteydessä Etelä-Afrikasta tulleisiin henkilöihin.

Hancockin mukaan kyseessä oleva muunnos on edellistä tarttuvampi ja näyttää muuttuneen sitä enemmän.

Lisäksi maassa määrättiin pakollinen karanteeni, joka koskee kaikkia ulkomailta saapuvia.

Venäjällä rikottiin koronaennätyksiä

Venäjällä terveysviranomaiset ilmoittivat tänään lähes 30 000 uudesta tartunnasta, kertoo uutistoimisto AFP. Venäjällä on määrällisesti neljänneksi eniten tartuntoja koko maailmassa. Kaiken kaikkiaan tartuntoja on maassa varmistettu yli 2,9 miljoonaa.

Uusia kuolemia maassa kirjattiin jouluaattona 635. Yhteensä maassa on kirjattu pandemian alkamisen jälkeen reilut 53 000 koronakuolemaa.

Venäjällä koronaan liittyvien kuolemantapausten määrä on ollut alhaisempi kuin muissa koronan pahasti runtelemissa maissa. Tämä on herättänyt huolta siitä, että todelliset luvut ovat viranomaisten julkisesti kertomia korkeampia.

Venäjän tilastokeskuksen aiemmin tässä kuussa julkaisemat tiedot osoittavat, että maassa on kuollut maaliskuun ja lokakuun välillä lähes 165 000 ihmistä enemmän kuin maassa tavallisesti kuolee vastaavana aikana. Tilastot antavat ymmärtää, että koronakuolemien määrä olisikin kerrottua korkeampi.

Keskiviikkona viranomaiset kirjasivat ennätysmäärän uusia tartuntoja maan pääkaupungissa Moskovassa. Ennätyksiä edelsivät viranomaisten arviot siitä, ettei Venäjän tarvitse ottaa uudelleen käyttöön maanlaajuista koronasulkua.

Putin: Ei tarvetta koronasuluille

Viime viikolla myös Venäjän presidentti Vladimir Putin torjui ajatuksen siitä, että maassa otettaisiin muiden maiden tavoin joulun alla käyttöön koronasulkuja.

– Jos seuraamme terveysviranomaisten sääntöjä ja vaatimuksia, niin silloin me emme tarvitse sulkuja, Putin sanoi jokavuotisessa vuoden päätteeksi pidettävässä tiedotustilaisuudessaan.

Joissain suurkaupungeissa on otettu käyttöön tiukkoja rajoituksia, mutta monilla alueilla viranomaiset ovat lähinnä vaatineet kasvomaskin käyttöä julkisissa tiloissa ja antaneet rajoituksia joukkokokoontumisille. Monet venäläiset ovat kuitenkin uhmanneet turvavälejä ja maskisuosituksia, ja tartunnat ovat viime viikkoina kuormittaneet alirahoitettuja sairaaloita.

Koronasulun sijaan maa on kohdistanut toiveensa kotimaassa valmistettuun neuvostoaikaisen satelliitin mukaan nimettyyn Sputnik V -rokotteeseen.

Maan pääkaupungissa on aloitettu mittava rokotusohjelma, mutta venäläiset ovat suhtautuneet rokotuksiin tähän mennessä penseästi. Viime viikolla terveysviranomaiset kertoivat, että Moskovassa oli rokotettu joulukuun alun jälkeen koronaa vastaan yli 12 000 ihmistä.

Valtion omistaman VTsIOM -yhtiön keskiviikkona julkaistun kyselyn mukaan vain 38 prosenttia venäläisistä aikoo ottaa koronavirusrokotuksen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut