Latinalaisessa Amerikassa aloitettiin ensimmäiset koronarokoteohjelmat – Argentiinaan saapui 300 000 annosta venäläisrokotetta

Meksikossa lääkäri Fernando Molinar rokotettiin jouluaattona. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Latinalaisen Amerikan maissa aloitettiin jouluaattona ensimmäiset koronarokoteohjelmat.

Esimerkiksi Meksikossa ja Chilessä etujoukoissa työskentelevät terveydenhoidon työntekijät olivat ensimmäisten joukossa saamassa koronarokotteita.

Meksikossa massarokotusten aloittaminen televisioitiin. Rokottaminen aloitettiin maan saatua ensimmäisen, 3 000 annoksen satsinsa Pfizerin ja Biontechin rokotetta. Rokotteet saapuivat Belgiasta.

– Tämä on vuoden 2020 paras lahja, meksikolainen sairaanhoitaja Maria Irene Ramirez sanoi saadessaan rokotuksen.

– Se antaa minulle turvaa ja rohkeutta jatkaa sotaa näkymätöntä vihollista vastaan. Olemme peloissamme, mutta meidän täytyy jatkaa.

Noin 126 miljoonan asukkaan Meksikossa on todettu määrällisesti neljänneksi eniten korovirukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Kuolleita on yli 120 000 ja tartunnan saaneita yli 1,3 miljoonaa. Kuolleiden määrässä Meksikon edellä ovat Yhdysvallat, Brasilia ja Intia.

Meksiko oli ensimmäinen Latinalaisten Amerikan maa, joka sai Pfizerin ja Biontechin rokotetta. Pian rokotetta saapui myös Chileen ja Costa Ricaan.

Argentiina hyväksyi Venäjän rokotteen

Argentiina puolestaan sai torstaina 300 000 annosta Venäjän kiisteltyä Sputnik V -rokotetta. Argentiina on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka on hyväksynyt venäläisrokotteen.

Rokotetta saapui erikoislennolla Moskovasta.

Rokote on saanut kritiikkiä, sillä se rekisteröitiin ennen laajojen kliinisten testien aloittamista.

Noin 44,5 miljoonan ihmisen Argentiinassa on yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan vahvistettu yli 1,5 miljoonaa koronavirustartuntaa. Virukseen liittyviä kuolemia on todettu yli 42 000.

Turkki sai lupaavia testituloksia kiinalaisrokotteesta

Turkki on lähipäivinä saamassa ensimmäisen toimituksensa kiinalaisen Sinovacin koronarokotetta, Turkin terveysministeri Fahrettin Koca kertoi torstaina. Rokotetta on alkuun tarkoitus saada kolme miljoonaa annosta.

Turkin alustavat, vapaaehtoisilla tehdyt rokotetestit osoittivat kiinalaisrokotteen antavan noin 91-prosenttisen suojan. Testeihin osallistui lähes 7 400 vapaaehtoista. Kolmannen vaiheen testejä ei ole vielä saatu päätökseen.

Turkin on tarkoitus sopia lähipäivinä myös Pfizerin ja Biontechin kanssa rokotetoimituksista.

Kocan mukaan Turkki voisi rokotusten ensimmäisessä vaiheessa rokottaa yhdeksän miljoonaa ihmistä. Hän sanoi, että päivässä voitaisiin rokottaa 1,5–2 miljoonaa ihmistä.

83 miljoonan asukkaan Turkissa on Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan todettu yli 2,1 miljoona koronatartuntaa. Tartuntoja on määrällisesti seitsemänneksi eniten maailmassa. Virukseen liittyvää kuolemia on vahvistettu yli 19 000.

Maailmanlaajuisesti määrällisesti eniten koronavirustartuntoja on kirjattu Yhdysvalloissa, Intiassa, Brasiliassa, Venäjällä ja Ranskassa.

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut