Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskassa löydetty ensimmäinen tapaus tarttuvampaa brittiläistä koronavirusmuunnosta

Ranskassa on löydetty ensimmäinen koronavirustartunta, joka edustaa Britanniassa hiljattain havaittua viruksen tarttuvampaa muunnosta. Asiasta kertoi Ranskan terveysministeriö myöhään joulupäivänä.

Ministeriön mukaan tartunta todettiin Ranskan kansalaisella, joka asuu Britanniassa. Hän oli saapunut Lontoosta Ranskaan 19. joulukuuta, ja hänet testattiin sairaalassa kaksi päivää myöhemmin. Ministeriön mukaan tartunnan saanut on oireeton ja eristäytyy nyt asunnossa Toursissa maan keskiosissa.

Ministeriöstä kerrotaan, että viranomaiset ovat jäljittäneet tartunnan saaneen kontakteja.

Aiemmin uuden muunnoksen tartuntoja on löydetty ainakin Italiasta, Hollannista, Tanskasta ja Australiasta.

Tuhann et rekkakuskit jäivät jumiin

Britanniassa tavatun aiempaa tarttuvamman virusmuunnoksen takia useat maat, muiden muassa Ranska, ovat voimakkaasti rajoittaneet matkustamista Britanniasta. Suomi on kieltänyt Britanniasta saapuvat lennot määräajaksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranska on sittemmin sallinut muun muassa omien kansalaistensa paluun ja EU-kansalaisten saapumisen Britanniasta, mutta vaatii matkustajilta negatiivista koronavirustestiä.

Rajoitukset ovat vaikuttaneet myös rekkaliikenteeseen Britanniasta Ranskaan. Joulupäivänä yli tuhat rekkaa saapui Calais'n satamaan Ranskassa, kun Britanniaan joulun alla kasaantunut rekkasuma on alkanut purkautua. Rekkoja oli päästetty Ranskaan myös edeltävänä päivänä.

Tuhannet rekkakuskit jäivät moneksi päiväksi Britannian puolelle jumiin, kun Ranska keskeytti rajanylitykset kahdeksi vuorokaudeksi Britanniasta löytyneen koronaviruksen mutaation vuoksi.

Calais'n sataman operaattorin johtajan mukaan rekkasuma voidaan saada puretuksi tapaninpäivään mennessä. Satama on ollut poikkeuksellisesti auki myös joulupäivänä, jotta rekat Britanniasta Manner-Eurooppaan pääsisivät kulkemaan. Toiseen suuntaan liikennettä ei ole sallittu.

Pahimmillaan Britanniassa oli jumissa jopa 10 000 rekkaa.

Ranskassa viidenneksi eniten tartuntoja

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Ranskassa on maailmanlaajuisesti todettu määrällisesti viidenneksi eniten koronatartuntoja. Tartuntoja on vahvistettu yli 2,6 miljoonaa ja virukseen liittyviä kuolemia on kirjattu yli 62 000.

Seurantasivusto Worldometerin mukaan miljoonaa asukasta kohden Ranskassa on todettu lähes 39 000 tartuntaa ja yli 950 kuolemaa. Yhdysvalloissa, jossa on määrällisesti todettu eniten tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia, vastaavat suhdeluvut ovat yli 57 800 ja yli tuhat. Suomessa miljoonaa asukasta kohden on todettu lähes 6 250 tartuntaa ja 95 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Worldometerin ja Johns Hopkinsin yliopiston listaamat tartuntaluvut poikkeavat hieman toisistaan.