Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset koronavirusrokotteet saapuivat Suomeen aamulla – ensimmäinen rokote annetaan huomenna Helsingissä

Ensimmäiset koronavirusrokotteet ovat saapuneet Suomeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio STT:lle. Ensimmäinen erä tuli Suomeen tänä aamuna.

Suomeen tuli erä Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta, yhteensä 9 750 rokoteannosta. Kontion mukaan rokotteet toimitetaan 975 kappaleen pakkauksissa ja näitä saatiin Suomeen tänään kymmenen kappaletta.

Nyt toimitettu erä riittää 4 875 ihmisen rokottamiseen, sillä ensimmäisen rokotteen jälkeen pitää ottaa vielä kolmen viikon sisällä niin sanottu vahvistusrokote.

Rokotteita toimitetaan ympäri Suomen viidelle sairaanhoidon erityisvastuualueelle ja niiden yliopistosairaaloille. Yliopistosairaaloita on Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Suomen ensimmäiset koronavirusrokotteet annetaan Helsingin yliopistollisessa sairaalassa huomenna, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus). Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaiden ja koronatartuntaepäilyjen hoitoon sekä näytteenottoon osallistuva henkilökunta.

Hus on esittänyt toiveen, ettei ensimmäisten rokotusten kellonaikaa ja paikkaa julkaista turvallisuussyistä.

Rokotukset alkavat laajemmin maanantaina

Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit kertoivat keskiviikkona, että ne aloittavat rokotukset maanantaina. Ensimmäiset rokotukset annetaan koronapotilaita hoitavalla henkilöstölle Turun, Oulun ja Kuopion yliopistollisissa sairaaloissa.

Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan STT:lle, että tällä tietoa siellä aloitetaan rokotukset maanantaina teho-osaston työntekijöille.

THL:n Kontio kertoo, että lauantaina Suomeen saapuneet rokotteet toimitetaan alueille niiden koon mukaan. Eniten rokotteita toimitetaan Helsinkiin.

Osa tänään saapuneista rokotteista on jo lähetetty eteenpäin, Kontio kertoo.

– Tämän viikonlopun aikana näissä sairaaloissa rokotteita on, Kontio sanoo.

Kontion mukaan toiveena on, että jatkossa rokote-eriä tulee Suomeen joka viikko. Ensi viikolla on tavoitteena saada suurempi eli joitakin kymmeniä tuhansia rokotteita ennen vuoden vaihtumista.

– Toiveissa on se, että eriä tulisi joka viikko, Kontio lisää.

THL tai muut viranomaiset eivät kerro tarkemmin rokotteiden toimitusaikatauluista tai -tavoista turvallisuussyistä. Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol varoitti jo joulukuun alussa, että järjestäytynyt rikollisuus voi olla kiinnostunut koronavirusrokotteiden ryöstämisestä. Interpol varoitti myös väärennettyjen rokotteiden myynnistä.

Rokote sai myyntiluvan EU:ssa maanantaina

Useat Euroopan maat ovat alkaneet ottaa tapaninpäivänä vastaan ensimmäisiä koronarokotetoimituksiaan. Rokotteet ovat saapuneet Suomen lisäksi myös Ruotsiin ja Norjaan. Myös Ruotsiin ja Norjaan on saapunut 9 750 annoksen erät.

Manner-Euroopassa ensimmäisiä rokoteannoksiaan ovat tähän mennessä vastaanottaneet ainakin Ranska ja Espanja.

Yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä rokote 16 vuotta täyttäneille sai EU:ssa myyntiluvan maanantaina. Rokotusten on määrä alkaa EU:n jäsenmaissa yhtäaikaisesti sunnuntaina.

Tutkimusten perusteella rokote suojaa erittäin hyvin koronaviruksen aiheuttamalta taudilta. Vielä ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, kuinka hyvin se suojaa tartunnan levittämiseltä ja saamiselta.

Suomeen yhteensä yli 18 miljoonaa rokotetta

Suomelle on EU:n yhteiseristä varattu yhteensä 18,5 miljoonaa rokoteannosta eri valmistajilta eli runsaan yhdeksän miljoonan ihmisen rokotukset.

Suomen rokotusjärjestyksestä kerrottiin tiistaina. Koronarokote on suomalaisille maksuton. Rokote on myös vapaaehtoinen, mutta terveysviranomaiset suosittelevat vahvasti sen ottamista.

Ensimmäisenä rokote on tarkoitus antaa koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle sekä ympärivuorokautisen hoivan työntekijöille ja asukkaille. Heidän jälkeensä vuorossa ovat riskiryhmäläiset eli 70 vuotta täyttäneet sekä perussairauksista kärsivät.

Heidän jälkeensä rokotusvuorossa on muu väestö, jonka osalta listausta täsmennetään myöhemmin.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi STT:lle keskiviikkona, että etusijalla olevat ryhmät saadaan rokotettua hyvissä ajoin ennen kesää, jos rokotteiden kehittäminen, hyväksyntä ja tuotanto pysyvät aikataulussa.