Toimitusjohtaja Sunday Timesille: AstraZenecan koronarokote suojaa 100-prosenttisesti sairaalahoitoa vaativalta vakavalta taudilta

AstraZeneca on kehittänyt rokotetta yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

AstraZenecan koronarokote on 100-prosenttisen tehokas suojaamaan vakavalta taudilta, joka vaatii sairaalahoitoa, suitsuttaa yhtiön toimitusjohtaja Pascal Soriot brittilehti Sunday Timesin haastattelussa.

AstraZeneca on kehittänyt rokotetta yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa. Britannian lääkeviranomaisten uskotaan lehden mukaan näyttävän rokotteelle vihreää valoa ennen torstaita.

Soriot uskoo yhtiön löytäneen kaavan, joka tekee rokotteesta yhtä tehokkaan kuin Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet.

Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote on osoittautunut 95-prosenttisen tehokkaaksi ja Moderna puolestaan 94,5-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

Toimitusjohtajan mukaan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen pitäisi olla tehokas myös Britanniassa havaittua aiempaa helpommin leviävää virusmuunnosta vastaan.

Hallituslähde: Uusi virusmuunnos leviää hillitsemättömänä

Lehden kuulema hallituslähde kertoo uuden virusmuunnoksen "ohittaneen" vanhan virusmuodon ja leviävän hänen mukaansa hillitsemättömänä Britanniassa.

Hänen mukaansa ensimmäinen prioriteetti on niiden noin 12–15 miljoonan ihmisen rokottaminen, jotka tarvitsisivat sairaalahoitoa, jos he saisivat tartunnan. Hän arvioi, että AstraZenecan rokotteen hyväksyminen voisi auttaa maata saavuttamaan tämän kevääseen mennessä.

Sunday Timesin mukaan Britanniassa AstraZenecan rokotetta on pidetty koronanvastaisen taistelun mullistavana tekijänä. Syynä tähän on se, että rokotetta voidaan säilyttää jääkaapissa ja sen kustannukset ovat erittäin alhaiset, yhden pistoksen maksaessa noin kaksi puntaa eli noin 2,20 euroa.

Esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin rokotetta pitää säilyttää 70 asteen pakkasessa ja yksi annos rokotetta maksaa 15 puntaa eli noin 16,40 euroa. Rokotetta tarvitsee myös kaksi annosta, sillä ensimmäisen rokotteen jälkeen pitää ottaa vielä niin sanottu vahvistusrokote.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maassa on ollut niin kova luotto kotimaiseen rokotekokelaaseen, että Britannian hallitus on tilannut rokotetta etukäteen jo 100 miljoonan annoksen edestä. Näistä 40 miljoonan annoksen odotetaan olevan toimitettuna maaliskuun loppuun mennessä.

Tartuntamäärät olleet viime aikoina kasvussa

Tartuntamäärät ovat olleet edellisen viikon aikana kasvussa Britanniassa. Tartuntoja on ollut erityisesti maan kaakkoisosassa ja tartuntojen kovan määrän on uskottu johtuvan helpommin tarttuvasta uudesta virusmuunnoksesta.

Taudin leviämisen hillitsemiseksi maassa otettiin joulupäivänä käyttöön aiempaa kovempia rajoitustoimia.

Monet maat ovat myös rajoittaneet Britanniasta tulevaa liikennettä uuden virusmuunnoksen ilmaantumisen jälkeen. Uutta virusmuunnosta edustavia tartuntoja on Britannian lisäksi löytynyt ainakin Ruotsista, Ranskasta, Espanjasta, Italiasta, Hollannista, Tanskasta, Japanista ja Australiasta.

Koronapandemia on kurittanut Britanniaa kovemmin ottein kuin monia muita maita. Maassa on baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan kirjattu määrällisesti kuudenneksi eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Eniten tartuntoja ja kuolemantapauksia on Yhdysvalloissa.

Johns Hopkinsin mukaan Britanniassa on varmistettu yli 2,2 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu yli 70 500 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan maassa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu hieman yli 33 100 tartuntaa ja kirjattu 1 034 koronaan liittyvää kuolemaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavat suhdeluvut ovat 58 545 ja 1 024.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu noin 6 300 tartuntaa ja kirjattu yhteensä 95 koronakuolemaa.

Koronarokotukset alkaneet ympäri Eurooppaa

Koronarokotukset ovat alkaneet tänään monissa Euroopan maissa, ensimmäisten Pfizerin ja Biontechin rokotetoimitusten saavuttua perille eilen. Rokotukset on aloitettu tänään tähän mennessä jo ainakin Ruotsissa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa.

Näiden lisäksi osa maita otti jo eilen varaslähdön rokotuksiin. Ainakin Saksassa, Slovakiassa ja Unkarissa ensimmäiset pistokset annettiin eilen.

Suomessa ensimmäiset rokotukset aloitettiin tänään Helsingissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut