Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotukset aloitettu myös Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa – "Rokotuspaikalle muodostui jopa jono"

Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä aloitettiin maanantaina koronarokotukset.

Esimerkiksi Turun ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa ensimmäinen rokote-erä riittää molemmissa noin tuhannen ihmisen rokottamiseen.

– Rokotukset ovat käynnistyneet hyvin, ja joulunpyhistä ja lomista huolimatta henkilökunta on ollut tietoinen rokotteen saamisen mahdollisuudesta. Rokotuspaikalle muodostui jopa jono, mikä kertoo siitä, että asia koetaan meillä tärkeäksi, kertoi Oulun yliopistollisen sairaalan hallintoylilääkäri Terhi Nevala tiedotteessa.

Turun, Oulun ja Kuopion yliopistollisissa sairaaloissa rokotukset annetaan ensimmäisenä koronapotilaita hoitavalle henkilöstölle, joka työskentelee esimerkiksi teho-osastolla tai koronapotilaiden vuodeosastoilla. Tampereen yliopistollinen sairaala puolestaan kertoi maanantaina Twitterissä , että kaksi ensimmäistä rokotettavaa olivat lääkäri ja hoitaja.

– Hyvin positiivinen ja odottava kanta meillä on koronarokotetta kohtaan. Uskon, että suurin osa henkilöstöstä suhtautuu myönteisesti rokotteeseen ja haluaa sen ottaa, sanoi palvelukeskusjohtaja Olavi Airaksinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta tiedotteessa.

Myös Helsingin kaupunki aloitti rokotukset maanantaina, kaupunki kertoi tiedotteessaan.

Suomen ensimmäiset koronarokotteet pistettiin sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin työntekijöille.

Noin 5 000 voidaan rokottaa aluksi

Ensimmäinen erä Pfizerin ja Biontechin kehittämiä Comirnaty-koronarokotteita saapui Suomeen lauantaina. Niitä toimitettiin yhteensä 9 750 annosta, mikä riittää 4 875 ihmisen rokottamiseen. Ensimmäisen rokotteen jälkeen pitää ottaa vielä niin sanottu vahvistusrokote.

Rokotteet jaetaan Suomen viidelle sairaanhoidon erityisvastuualueelle ja niiden yliopistosairaaloille. Yliopistosairaaloita on Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Rokotteet jaetaan alueille niiden koon mukaan, ja eniten niitä jäi Helsinkiin.

Rokote suojaa erittäin hyvin koronaviruksen aiheuttamalta covid-19-taudilta. Vielä ei ole varmuutta siitä, kuinka hyvin se suojaa tartunnan levittämiseltä ja saamiselta. Tämänhetkisen tiedon mukaan Suomeen saatu rokote tehoaa myös hiljattain havaittuun koronaviruksen uuteen muunnokseen.