Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 10 ihmistä yhä kateissa Norjassa maanvyöryn jäljiltä, Ruotsi lähettää pelastusjoukkoja avuksi

Oslon lähellä Norjassa pelastustyöntekijät etsivät aamuyöllä alkaneessa maanvyöryssä kadonneita ihmisiä vaativissa sääolosuhteissa.

Alkuillasta kerrottiin, että yli 10 ihmistä on yhä kateissa Gjerdrumissa. Joukossa on myös lapsia. Poliisin mukaan on mahdollista, että osa kadonneista on esimerkiksi poissa kaupungista, mutta varmaa tietoa kaikkien kohtalosta ei vielä ole.

Kadoksissa olevien määrä on laskenut jonkin verran iltapäivästä, jolloin luvuksi kerrottiin yli 20.

Etsintätyöt ovat käyneet yhä vaikeammiksi pimeän laskeuduttua.

– Pimeys on saapunut, ja se asettaa meille haasteita. Yritämme valaista aluetta niin hyvin kuin pystymme, mutta siinä on rajansa, sanoi poliisioperaation johtaja Roger Petterssen Verdens Gang-lehden mukaan.

Ruotsi on kertonut lähettävänsä pelastustyöntekijöitä auttamaan muun muassa uhrien etsinnöissä.

"Ihmiset soittaneet raunioista"

Useita taloja on romahtanut maanvyöryn jäljitä. Norjalaismedian mukaan poliisi on saanut soittoja ihmisiltä, jotka ovat jumissa raunioissa ja pyytäneet apua.

– Olemme saaneet viestejä epätoivoisilta ihmisiltä, ​​jotka ovat soittaneet poliisin hätänumeroon ja sanoneet, että koko talo on liikkeessä ja että he ovat vielä kattotiilien ja eristysten alla, poliisi Petterssen sanoi paikalliselle yleisradioyhtiö NRK :lle.

Vyöryn alle jääneiden tai sen uhkaamien talojen asukkaita on sijoitettu tilapäisesti muun muassa paikalliselle kaupungintalolle ja hotelleihin. Viranomaisten mukaan ihmisiä on jo evakuoitu yli 700, mutta määrä voi nousta jopa 1 500 ihmiseen, sillä alueella on yhä vaarallista. Riskinä on esimerkiksi se, että taloja sortuu lisää.

Kuningas esitti surunvalittelunsa

Viranomaiset saivat ilmoituksen laajasta maanvyörystä aamuyöllä noin kello neljältä. Useita vyöryjä on sattunut senkin jälkeen, kun poliisi saapui paikalle. Maanvyöry lasketaan korkeimpaan riskiluokkaan 5.

Pelastustöihin osallistuu suuri määrä viranomaisia ja vapaaehtoisia, ja helikoptereita kiertää alueella. Oslon yliopistollinen sairaala on asetettu katastrofivalmiuteen.

Omaisuusvahingoista ei toistaiseksi ole arviota. Gjerdrum on iso asuinalue, jossa asuu useita tuhansia ihmisiä.

– Monet ovat nyt tuskissaan ja odottavat saavansa tietoa talostaan ja kuulevansa rakkaistaan, pääministeri Erna Solberg sanoi vieraillessaan Gjerdrumissa iltapäivällä.

Myös Norjan kuningas Harald esitti surunvalittelunsa ja sanoi ajatuksiensa olevan kaikkien niiden parissa, joihin onnettomuus on vaikuttanut.

Vyörymäalue on laaja

Vyörymäalue on Norjan vesi- ja energiaviranomaisen (NVE) mukaan 210 000 neliömetrin laajuinen. Vaikutukset ulottuvat kuitenkin laajemmalle. Suuri osa Romeriken alueesta, johon Gjerdrum kuuluu, sijaitsee vanhalla merenpohjalla, ja syvältä maan alta löytyy suuria savikerroksia.

– Romerikessä tulee olemaan paljon enemmän maanvyöryjä myös tulevina vuosina. Voimme olla siitä varmoja, valtion meteorologi John Smiths sanoi NRK :lle.

Romerikessä on ollut useita merkittäviä maanvyöryjä vuosien varrella. Viikkoa ennen joulua sattui maanvyöry pohjoisempana, Nannestadissa. Alueen asukkaita evakuoidaan yhä. Vuonna 2016 kolme ihmistä kuoli Sörumissa sattuneessa isossa maanvyöryssä jäätyään loukkuun mutaan.

– Noin 100–150 vuotta sitten Gjerdrumissa tapahtui suuri maanvyöry, jossa yksi ihminen kuoli. Edelleen voi nähdä rinteen maanvyöryn jäljiltä, Smiths sanoo.

Tämänpäiväisen maanvyöryn syy ei vielä ole selvillä, mutta Norjan geotekninen instituutti NGI selvittää asiaa.