Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat plussan puolella tiistaisen pakkaspäivän jälkeen

New Yorkin pörssit sulkeutuivat keskiviikkona nousussa tiistain hentoisen sukelluksen jälkeen. Wall Streetillä teollisuusindeksi Dow Jones avautui 0,6 prosentin nousuun ja sulkeutui lopulta 0,2 prosenttia plussan puolella päätyen uuteen ennätykseen.

Teknologiapainotteinen Nasdaq sulki niin ikään 0,2 prosentin nousussa, kun taas yleisindeksi S&P 500 oli kaupankäynnin päättyessä 0,1 prosenttia plussalla.

Yhdysvalloissa kauppa kävi Eurooppaa paremmin. Uutistoimisto AFP:n mukaan Atlantin tällä puolen aiempaa tiukemmat koronarajoitukset heikensivät markkinaintoa. Esimerkiksi Helsingin pörssi päätti keskiviikkona vuoden viimeisen kaupankäyntipäivän lievään laskuun.

OMXH-yleisindeksi päätyi keskiviikon päätteeksi noin 0,7 prosenttia pakkaselle. Trendi oli samanlainen muualla Euroopassa, jossa FTSE 100 laski saman verran ja Pariisin CAC 40 puolestaan 0,2 prosenttia.

Trendi oli ollut samanlainen myös Tokion pörssissä, jossa Nikkei-indeksi kärsi tappiota noin 0,5 prosenttia. Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi päätyi sen sijaan 2,2 prosentin nousuun.

Tileille ropisevat koronatuet lisäsivät sijoitusintoa

Yhdysvaltain pörssimarkkinoilla riitti innostusta, vaikka monien toivomat korkeammat koronatukimaksut sakkasivat edelleen Yhdysvaltain senaatissa.

Senaatin enemmistöjohtaja, republikaanisenaattori Mitch McConnell kritisoi senaatissa pitämässään puheessa maan väistyvän presidentin Donald Trumpin tukemaa pyrkimystä nostaa kansalaisten saamien koronatukimaksujen määrää 600 dollarista 2 000:een.

Ehdotettu korkeampi summa on löytänyt kannatusta myös demokraattienemmistöisestä edustajainhuoneesta.

Vaikka korkeammat tukimaksut näyttävät pahasti jäävän haaveeksi, intoutuivat sijoittajat kuitenkin siitä, että kansalaisten tileille kaikesta huolimatta ropisee rahaa koronatukipaketin tiimoilta.

– Yhdysvaltain osakemarkkinat tähtäävät uusiin ennätyksiin, kun elvytysmaksut saapuvat yhdysvaltalaisille pankkitileille ja Britannia hyväksyi AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen käytön, Oanda -yhtiön markkina-analyytikko Edward Moya sanoi uutistoimisto AFP:lle aiemmin keskiviikkona kaupankäynnin ollessa vielä vauhdissa.

Yhdysvalloissa viranomaishyväksyntä on annettu jo Pfizerin ja Biontechin kehittämälle rokotteelle sekä Modernan koronarokotteelle.

Wall Street toipui koronakeväästä

Osakemarkkinat ovat Yhdysvalloissa auki myös tänään uudenvuodenaattona. Perjantaina uudenvuodenpäivänä kauppaa ei käydä.

Yleisesti ottaen pörssivuosi alkoi positiivisissa merkeissä. Maaliskuussa seurasi koronakriisin aiheuttama romahdus. Siitä lähtien pörssit ovat kirineet kiinni koronan aiheuttamia menetyksiä.

Euroopan pörsseistä torstaina kaupankäyntiä jatkava Lontoo on laskenut tuntuvasti tänä vuonna. FTSE 100 päätti keskiviikon noin 6 550 pisteeseen, kun se viime vuoden viimeisenä päivänä oli noin 7 550 pisteessä.

Helsingin pörssi on noussut vuoden loppua kohden hieman reilummin. OMXH lopetti tämän vuoden lähes 10 900 pisteessä, kun vuotta aiemmin se jäi noin tuhat pistettä alemmas.

Tunnelma Yhdysvalloissa on ollut toinen, kun kaikki kolme keskeistä indeksiä ovat koronakevään shokin jälkeen jatkaneet pitkäaikaisella nousu-uralla uusiin ennätyksiin.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP