Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merkel uudenvuoden tervehdyksessään: Saksalla on ensi vuonna edessään vaikeat ajat koronapandemian kanssa

Saksassa on edessä vaikeat ajat koronapandemian kanssa, vaikka rokotteet antavatkin hieman toivoa, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi torstaina uudenvuoden tervehdyksessään.

Merkelin mukaan koronakriisi jatkuu alkavan vuoden puolelle ja ainakin talvesta on tulossa vaikea. Hänen mukaansa pandemian tuomat haasteet ovat edelleen mittavia.

Merkel myös tuomitsi virusskeptikkojen levittämät salaliittoteoriat virheellisiksi ja vaarallisiksi. Kyseisen kaltaiset puheet ovat Merkelin mukaan kyynisiä ja julmia niitä kohtaan, jotka ovat kärsineet pandemian aikana.

Liittokansleri myös kiitteli erikseen viranomaisten antamia koronaohjeistuksia noudattaneita. Hänen sanojensa mukaan tähän joukkoon lukeutuu laaja enemmistö saksalaisista.

Maltillinen Merkel otti virustoimia vastustaneet tähtäimeensä

Uudenvuoden tervehdys on jäämässä Merkelin viimeiseksi liittokanslerina. Neljän kauden jälkeen hänen viestinsä oli historiallisesta maailmanlaajuisesta terveyskriisistä huolimatta maltillinen.

Virustoimia vastustaneet saivat kuitenkin osakseen ankaria sanoja. Osa saksalaisista on osoittanut mieltään kaduilla koronaohjeistuksia, kuten turvaväleistä ja kasvomaskeista annettuja suosituksia, uhmaten.

– Voin vain kuvitella, millaista katkeruutta läheisensä vuoksi surevat tai viruksen jälkivaikutuksista edelleen kärsivät kokevat, kun jotkut kyseenalaistavat tai kiistävät viruksen olemassaolon, hän sanoi.

– Salaliittoteoriat eivät ole vain virheellisiä ja vaarallisia, ne ovat myös kyynisiä ja julmia näitä ihmisiä kohtaan, hän lisäsi.

Merkelin mukaan ensimmäiset koronavirusrokotteen saaneet ovat antaneet viime aikoina toivolle kasvot ja toivoa on tiedossa myös ensi vuodelle.

Merkelin mukaan hänen 15 vuotta kestäneen liittokansleriutensa aikana koskaan aiemmin vuoden vaihtumista ja uuden alkamista ei ole odotettu niin kovasti kuin tänä vuonna.

Uudenvuoden juhlinta voi olla tavallista vaitonaisempaa

Toinen korona-aalto on kurittanut viime aikoina kovalla otteella Saksaa. Maa on aiemmin saanut kiitosta siitä, miten se vastasi keväällä koronan ensimmäiseen aaltoon.

Saksassa on voimassa osittainen koronasulku aina tammikuun 10. päivään saakka. Valtaosa kaupoista on suljettuna, samoin kuin koulut, ravintolat sekä kulttuuriin ja vapaa-ajan viettoon tarkoitetut tilat.

Uudenvuoden juhlallisuudet ovat Saksassa mitä luultavimmin tavallista vaitonaisemmat. Ihmisten kokoontumiselle on asetettu tiukkoja rajoituksia, minkä lisäksi ilotulitteiden myynti on kielletty.

Keskiviikkona ennätysmäärä uusia koronakuolemia

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Saksassa on varmistettu yli 1,7 miljoonaa koronatartuntaa ja kirjattu yhteensä yli 32 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Saksassa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu yli 20 000 tartuntaa ja kirjattu yhteensä 395 koronakuolemaa. Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 6 467 ja 100.

Uutistoimisto AFP:n mukaan päivittäisten uusien koronakuolemien määrä ylitti keskiviikkona ensimmäistä kertaa synkän 1 000 kuolemantapauksen rajapyykin.

Viranomaisten mukaan keskiviikkoinen ennätyslukema johtuisi kuitenkin siitä, että aiempia tilastoja on ilmoitettu myöhässä.