Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjan maanvyöryssä edelleen kateissa kymmenkunta ihmistä – Ohisalo: Suomi valmis auttamaan, jos Norja pyytää

Uudenvuodenaattona Norjassa evakuoitiin 46 ihmistä 14 talosta sen jälkeen, kun maaperässä oli havaittu halkeama suuren maanvyöryalueen pohjoispuolella Gjerdrumissa.

Viranomaisten mukaan halkeama on 3–4 metrin levyinen, kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK .

Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että näillä kahdella tapauksella olisi yhteyttä toisiinsa.

Norjan Gjerdrumissa Oslon lähellä jatkettiin uudenvuoden aattona pelastustöitä yli vuorokausi tuhoisan maanvyöryn jälkeen. Etsinnät olivat jatkuneet koko yön, mutta kateissa oli edelleen kymmenkunta ihmistä.

– Toiveikkuuden määrää en kommentoi, mutta niin kauan kun pelastustyöt jatkuvat, on meillä toivoa, että ihmisiä löytyy elossa, sanoi pelastustöitä johtava Dag Andre Sylju.

Hän totesi aiemmin, että mitä enemmän aikaa kuluu, sitä huonommat ovat mahdollisuudet löytää eloonjääneitä. Syljun mukaan päivän aikana päätetään, jatketaanko pelastustöitä eloonjääneiden löytämiseksi vai muuttuuko se vainajien etsinnäksi.

Paikallisen pelastuslaitoksen johtaja Morten Thoresen kertoi, että pahiten vaurioituneet talot ovat siirtyneet jopa 400 metriä.

– Kadonneet saattavat olla näissä rakennuksissa, Thoresen sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi Suomen olevan valmis auttamaan Norjaa pelastustyössä, jos Norja sitä pyytää. Ohisalo sanoo tviitissään , että Suomessa seurataan tilannetta aktiivisesti.

Ministeri toteaa, että olosuhteet paikalla ovat vaativat ja että pelastustehtävä on vaikea.

Ruotsi on lähettänyt paikalle yhdeksän hengen ryhmän pelastustyöntekijöitä Göteborgista ja myös Tanska on tarjonnut apuaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi maanvyörystä norjaksi ja totesi, että kyseessä on suuri tragedia.

– Suomi tuntee suurta myötätuntoa kaikkia kohtaan, jotka elävät epätietoisuudessa läheistensä kohtalosta, jotka ovat loukkaantuneet tai menettäneet kotinsa. Ajatuksemme ovat teidän kanssanne, Marin kirjoitti.

Presidentti Sauli Niinistö esitti torstaina surunvalittelunsa Norjan kuninkaalle Haraldille, Norjan kansalle ja kaikille niille, joita traaginen maanvyörymä on koskettanut, kertoi presidentin kanslia Twitterissä .

Dalmatiankoira Zajka saatiin turvaan

Pelastajien mukaan vyörymäalueelle on vaarallista mennä. Varhain torstaiaamuna poliisi kertoi laskeneensa valjaissa etsintäkoiran ja ohjaajan kartoittamaan raunioita.

Keskiviikon aikana noin tuhat ihmistä evakuoitiin maanvyöryn iskettyä asuinalueelle Gjerdrumissa muutaman kymmenen kilometrin päässä Oslosta.

Aluetta on yön aikana kartoitettu helikopterin ja lennokkien avulla. Raunioista pelastettiin yön aikana 10-vuotias dalmatiankoira Zajka, jonka omistajat eivät saaneet koiraansa mukaansa, kun heidät evakuoitiin helikopterilla. Koira oli saanut haavan käpäläänsä, mutta selviytyi muuten ehjin nahoin, kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK .

Norjalaislehti VG:n mukaan vyöry on vienyt mukanaan noin 30 asuntoa yhdeksässä rakennuksessa. Poliisin mukaan vaarana on, että maanvyöryjä tulee lisää. Vyörymäalueen reunoilla on useita taloja.

Savivyöry tapahtui vanhalla merenpohjalla

Keskiviikkona kerrottiin, että ainakin kymmenen ihmistä oli loukkaantunut vyöryssä. Yksi ihminen oli loukkaantunut vakavasti ja yhdeksän muuta lievemmin.

Poliisi kertoi myöhään keskiviikkona, että kadonneiden osalta ei tiedetä, olivatko he kodeissaan maanvyöryn sattuessa.

– On mahdollista, että he ovat ihmisiä, jotka ovat itse evakuoineet itsensä tai eivät ole ilmoittaneet itsestään poliisille, poliisin operaatiojohtaja Roger Petterssen sanoi uutistoimisto TT:lle.

Aluksi pelättiin, että vyöryn alle olisi jäänyt jopa 26 ihmistä, mutta monet ilmoittivat, etteivät olleet vyöryn aikana kotonaan.

Vyörymäalue on Norjan vesi- ja energiaviranomaisen (NVE) mukaan 210 000 neliömetrin laajuinen. Suuri osa Romeriken alueesta, johon Gjerdrum kuuluu, sijaitsee vanhalla merenpohjalla, ja syvältä maan alta löytyy suuria savikerroksia.

Romerikessä on ollut useita merkittäviä maanvyöryjä vuosien varrella. Viikko ennen joulua sattui maanvyöry pohjoisempana, Nannestadissa.

Norjan pääministeri Erna Solberg luonnehti tapahtumaa katastrofiksi.