Koronakuolemia on yli 1,8 miljoonaa ihmistä – rokotekehittäjä Biontech kiirehtii kasvattamaan tuotantoaan Euroopassa

Biontechin ja amerikkalaisen Pfizerin rokote oli ensimmäinen, joka sai käyttöluvan Euroopassa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Koronaviruspandemia on tähän mennessä vaatinut maailmassa yli 1,8 miljoonaa kuolonuhria, kertoo tietosivusto Worldometer. Tartunnan on saanut tähän mennessä lähes 84 miljoonaa ihmistä.

Eniten kuolonuhreja on ollut Yhdysvalloissa, yli 350 000. Brasiliassa covid-19-tautiin on kuollut noin 195 000 ja Intiassa lähes 150 000 ihmistä.

Koronavirusepidemian katsotaan alkaneen Kiinassa joulukuussa 2019. Maailman terveysjärjestö WHO julisti myöhemmin sen pandemiaksi.

Saksalainen rokoteyhtiö Biontech ilmoitti perjantaina, että se kiirehtii tuotantonsa kasvattamista Euroopassa, koska muiden koronarokotteiden hyväksyntä on edennyt odotettua hitaammin. Biontechin ja amerikkalaisen Pfizerin rokote oli ensimmäinen, joka sai käyttöluvan Euroopassa. Lupa myönnettiin juuri joulun alla.

Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa on hyväksytty jo myös Modernan tai Oxfordin ja AstraZenecan rokotteet. EU:ssa päätöksenteko ei ole ollut yhtä nopeaa.

– Tilanne ei ole ruusuinen. Puute muista hyväksytyistä rokotteista on jättänyt jälkeensä aukon, joka meidän on täytettävä omalla rokotteellamme, sanoi Biontechin toinen perustaja Ugur Sahin Spiegel -lehdelle.

Hidas rokotustahti herättänyt arvostelua

Rokottamisen hidas tahti on herättänyt kritiikkiä monissa Euroopan maissa. Saksassa rokotukset on aloitettu hoivakodeissa asuvista vanhuksista. Sairaaloiden johtavat lääkärit ovat protestoineet, kun koronapotilaita hoitava hoitohenkilökunta on jätetty odottamaan vuoroaan.

Ranskassa hallitus taipui ilmoittamaan, että yli 50-vuotiaat terveydenhoidon työntekijät alkavat saada rokotetta maanantaista alkaen.

EU on tilannut Biontechin ja Pfizerin rokotetta 300 miljoonaa annosta. Määrää on pidetty pienenä. Tilaus tehtiin vasta marraskuussa.

Valinnanvaraa ei ole syntynyt

Sahinin puoliso ja Biontehcin toinen perustaja Özlem Türeci toteaa EU:n odottaneen, että tarjolla olisi valikoima erilaisia rokotteita.

– Se on järkevä lähtökohta. Mutta jossain vaiheessa ilmeni, että monet eivät pysty tuottamaan rokotteita nopeasti.

Sahinin mukaan Biontech aikoo saada uuden tuotantolaitoksen käyntiin Saksan Marburgissa helmikuussa, ennakoitua nopeammin. Sen odotetaan voivan kasvattaa rokotteen tuotantoa 250 miljoonalla annoksella tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Biontech ja Pfizer ovat alustavasti suunnitelleet tuottavansa rokotettaan 1,3 miljardia annosta tänä vuonna, mikä riittäisi rokottamaan 650 miljoonaa ihmistä.

Yhdysvalloissa sairaalan työntekijä pilasi tahallaan yli 500 annosta rokotetta

Farmaseutti, joka pilasi tahallaan yli 500 annosta koronarokotetta Yhdysvaltojen Wisconsinissa sijaitsevassa sairaalassa, on otettu kiinni epäiltynä useista rikoksista, kertoi paikallinen poliisilaitos.

Amerikkalaismedian mukaan mies oli ottanut rokoteannokset pois kylmästä viime viikolla tietäen, että ne menisivät pilalle. Tapahtumaa kuvattiin ensin vahingoksi, mutta myöhemmin ilmeni, että mies toimi tietoisesti.

Graftonin sairaala ehti antaa kymmenille potilaille pilalle mennyttä Modernan rokotetta. Siitä ei uskota olevan rokotteen saaneille haittaa, mutta rokote ei myöskään anna suojaa koronatartuntaa vastaan. Sairaalan omistava yhtiö arvioi pilattujen rokotteiden arvoksi 8 000–11 000 dollaria (noin 10 000 euroa).

Mies on saanut potkut työpaikaltaan. Hänen motiivinsa ei ole tiedossa.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut