Vuosi 2021 toi Kuubaan uuden valuuttajärjestelmän ja talousuudistuksia

Vuodenvaihde toi kuubalaisille uuden valuuttajärjestelmän ja sen mukana talousuudistuksia. Uusien tuulien on tarkoitus tehdä Kuuban taloudesta tehokkaampaa ja helpommin ymmärrettävää ulkomaisille sijoittajille.

Valuuttauudistuksen myötä vaihdettava peso poistuu käytöstä puolen vuoden kuluessa. Vaihdettavan peson kurssi on sidottu dollariin. Tämä valuutta otettiin käyttöön 1994 korvaamaan Yhdysvaltain dollari.

Valuuttauudistuksen jälkeen jäljelle jää vain tavanomainen peso, jonka arvo on yli 20 kertaa vaihdettavaa pesoa alhaisempi. Tämän tuloksena inflaatio kasvaa. Viranomaiset ovatkin varoittaneet, että hinnat nousevat keskimäärin 160 prosenttia.

Leivän ja sähkön hinnat nousevat, ja lisäksi hallitus on ilmoittanut hillitsevänsä joidenkin kulutustavaroiden tukiaisia.

Elinkustannusten nousun vastineeksi minimipalkka nousee 400 pesosta 2 100:aan (noin 12 eurosta noin 65 euroon).

Monet kuubalaiset ovat huolissaan siitä, ettei palkkojen nousu korvaa inflaation nostamia hintoja.

– Kaikki ovat huolissaan. Kuubalaiset elävät pelossa, sanoi 36-vuotias kauppias Yusbel Pozo.

– Tulevaisuus on epävarmaa. Emme tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Sähkön hinta nousee, ruuan hinta seuraa perässä, hän jatkoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut