Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Syyttäjä: Helsingin Metsälän paloittelusurman taustalla riita huumeista, uhri murhattiin ja paloiteltiin moottoripyöräkerhon tiloissa

Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta Helsingin Metsälän paloittelusurmasta. Syyttäjän mukaan kolmekymppinen uhri vietiin viime heinäkuussa MC Apache -moottoripyöräkerhon tiloihin, missä häntä pahoinpideltiin muun muassa käsisirkkelillä, ilmakiväärillä ja teräaseella. Uhrilta muun muassa leikattiin pikkusormi irti miltei kokonaan ja häntä ammuttiin ilmakiväärillä kaulaan, syyttäjä sanoo.

Kaikki kolme kiistävät syytteen murhasta. Syytetyt ovat syntyneet vuosina 1993, 1979 ja 1983.

Uhrin kuoltua ruumis paloiteltiin ja ruumiin osat pakattiin jätesäkkeihin ja matkalaukkuun. Hautarauhan rikkomisesta syytetään yhtä miestä. Hän myöntää ruumiin paloittelun. Syyttäjä vaatii hänelle ehdotonta vankeutta.

Henkirikoksen taustalla oli syyttäjän mukaan huumeiden varastaminen. Syyttäjän mukaan henkirikoksen uhriksi joutunut mies oli aiemmin varastanut vuonna 1983 syntyneeltä syytetyltä huumeita. Poliisi on aiemmin kertonut, että kyse oli amfetamiinista.

Kirjallisena todisteena näytettiin vuonna 1983 syntyneen syytetyn miehen ja uhrin entisen naisystävän välistä viestittelyä. Viestien perusteella heillä oli kaunoja uhria kohtaan ja romanttinen suhde keskenään. Viesteissä muun muassa syytettiin uhria varkaudesta, valheiden levittelemisestä ja väkivallasta.

Iltapäivällä, kun oikeus piti tauon, joidenkin syytettyjen välillä yritettiin vaihtaa lappuja, mutta poliisit onnistuivat estämään sen. Oikeuden puheenjohtaja totesi tauon jälkeen, että vastaavaa ei saisi enää tapahtua ja että tämä voisi vaikuttaa kuultavien kertomusten uskottavuuteen.

Kerhon johtajaa syytetään avunannosta murhaan

Syyttäjä vaatii moottoripyöräkerhon johtajalle ehdotonta vankeutta avunannosta murhaan. Syyttäjän mukaan mies antoi luvan tuoda uhrin Metsälän kerhotilaan. Sen jälkeen hän esti uhrin poistumisen kerhotilasta, haastehakemuksessa kerrotaan. Syyttäjän mukaan mies vei uhrin kerhon takahuoneeseen, missä hänet tapettiin.

Kerhon johtaja kiistää syyllistyneensä avunantoon murhaan.

Syyttäjän mukaan samaan aikaan kun uhrille tehtiin kerhotilassa väkivaltaa, poliisi oli tekemässä tarkastusta ulkopuolelle parkkeerattuun autoon. Avunannosta syytetty kerhon johtaja seurasi syyttäjän mukaan tapahtumia ovisilmästä ja telkesi oven sisäpuolelta kiinni.

Surmayön jälkeisenä aamuna poliisi teki etsinnän Metsälän kerhotiloihin huumerikosepäilyn vuoksi. Silloin poliisi löysi kerhotiloista uhrin paloitellun ruumiin. Jätesäkkejä löytyi muun muassa saunan lauteiden alta.

Syyttäjä: Kerhotiloissa ollutta ammuttiin polveen

Vuonna 1993 syntyneelle murhasta syytetylle vaaditaan rangaistusta myös törkeästä pahoinpitelystä.

Uhrin kuoleman jälkeen syytetty pakotti kerhotiloissa olleen miehen riisuutumaan, vaati miestä antamaan lähiomaistensa tiedot ja ampui miestä ilmakiväärillä polveen, haastehakemuksessa kerrotaan.

Sen jälkeen syytetty yritti syyttäjän mukaan sivuleikkureilla kaivaa luotia pois miehen polvesta siinä onnistumatta. Syyttäjän mukaan teolla pyrittiin estämään miestä puhumasta tapahtumista kerholla.

Syytetty kiistää törkeän pahoinpitelyn. Hän kiistää tehneensä kerholla olleelle miehelle mitään väkivaltaa.

Neljää ihmistä syytetään rikoksentekijän suojelemisesta. Syyttäjän mukaan he muun muassa siivosivat henkirikoksen jälkiä ja hävittivät uhrin vaatteita. Haastehakemuksen mukaan yksi heistä hävitti kerhotilan valvontakameratallenteet.

Kaikki neljä kiistävät syytteen rikoksentekijän suojelemisesta.

Pyöräilevää uhria kohti ammuttiin pakettiautosta

Uhri yritettiin syyttäjän mukaan tappaa jo viikkoa aiemmin. Vuonna 1983 syntynyt syytetty – mies, jonka huumeita uhrin syytettiin varastaneen – oli matkustajana pakettiautossa, joka ajoi pyöräilemässä olleen uhrin lähelle Helsingin Kalasatamassa. Syytetty ampui käsiaseella uhria kohti kahdesti, mutta laukaukset eivät osuneet, syytteessä sanotaan.

Syytetty myöntää ampuneensa autosta yhden maahan suunnatun laukauksen. Hän kuitenkin kiistää yrittäneensä tappaa uhrin tai osua keneenkään.

Poliisin mukaan MC Apachea ei voida pitää järjestäytyneenä rikollisryhmänä, vaan kyseessä on ennemminkin muutamien ihmisten harrastusporukka. Henkirikoksen uhri ei poliisin mukaan ollut mukana kerhon toiminnassa.

Maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä on syytettynä kaikkiaan yhdeksän ihmistä. Heistä vanhin on 46-vuotias ja nuorin 23-vuotias.

Tapauksen tutkinta herätti huomiota viime kesänä, kun käräjäoikeus vangitsi peräti 12 ihmistä epäiltynä murhasta. Heistä suurin osa on jo päässyt pois tutkintavankeudesta. Syytetyistä neljä on yhä vangittuina.