Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen neljä toimivaa ydinreaktoria tuottivat viime vuonna reilun neljäsosan maan sähköntuotannosta

Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloilla oli viime vuonna hyvä tuotantovuosi, kertovat laitosten omistajat Teollisuuden Voima ja Fortum . TVO:n mukaan Olkiluodon kaksi toimivaa reaktoria tuottivat viime vuonna 14,6 terawattituntia sähköä, mikä vastasi noin kuudesosaa Suomen sähkönkulutuksesta.

Loviisan voimalan kaksi reaktoria tuottivat yhteensä 7,8 terawattituntia, mikä vastaa reilua kymmenesosaa sähköntuotannosta, kertoo Fortum.

Reaktoreiden käyttöasteet olivat Olkiluodossa 93,7 ja 93,3 prosenttia. Kakkosyksikön lukua laskee joulukuussa sattunut häiriötilanne.

Loviisassa käyttöasteet olivat 83,8 ja 91,7 prosenttia. Kummassakin voimalassa tehtiin viime vuonna vuosihuollot.

TVO:n sähköntuotannon johtaja Marjo Mustonen kiitteli tiedotteessa henkilöstöä ja kumppaneita siitä, että koronapandemiasta huolimatta sähköntuotanto Olkiluodossa jatkui turvallisesti koko vuoden.

Loviisan voimalaitoksen käyttöyksikön päällikkö Timo Eurasto oli tyytyväinen paitsi sujuvaan sähköntuotantoon myös siihen, että vuosihuollot saatiin hoidettua ilman yhtään koronatartuntaa. Lisäksi säteilyturvallisuutta on saatu parannettua.

– Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen kehitystyö säteilytyöntekijöiden säteilytasojen madaltamiseksi on tuottanut tuloksia molemmilla laitosyksiköillä ja säteilyannokset ovat puolittuneet viidessä vuodessa, Eurasto totesi tiedotteessa.

Kolmosreaktorin pitäisi käynnistyä ensi vuonna

Ensi vuonna ydinvoiman osuus Suomen sähköntuotannosta nousee tuntuvasti, jos monta kertaa viivästynyt Olkiluodon kolmosreaktori saadaan viimein käynnistettyä. Kolmosreaktori nostaa Olkiluodon osuuden Suomen sähköntuotannosta liki kolmasosaan.

Alun perin vuonna 2009 käynnistettäväksi suunnitellun reaktorin on nykyisen aikataulun mukaan määrä aloittaa säännöllinen sähköntuotanto maaliskuussa 2022.