Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongissa on pidätetty kansallisen turvallisuuslain perusteella yli 50 opposition edustajaa

Hongkongissa on pidätetty kansallisen turvallisuuslain perusteella kymmeniä opposition edustajia. Kyseessä on tähän mennessä suurin Manner-Kiinan hallinnon kriitikoihin kohdistuva poliisioperaatio.

Poliisi on vahvistanut pidättäneensä 53 opposition edustajaa varhain keskiviikkoaamuna järjestetyssä poliisioperaatiossa, jossa oli mukana noin tuhat poliisia.

Aiemmin opposition edustajat ja puolueet vahvistivat Facebook- ja Twitter-tileillään ainakin noin 48 pidätystä, joista valtaosaa on perusteltu epäilyllä valtionvastaisesta toiminnasta.

Hongkongin turvallisuusministeri John Lee sanoi pidätysten olleen välttämättömiä. Leen mukaan operaatiossa pidätettiin ihmisiä, jotka yrittivät "kaataa hallituksen". Hongkongin Kiinan-edustusto puolestaan sanoi, että syytteeseen joutuneet "strategisesti järjestivät tai toteuttivat suunnitelman hallituksen halvaannuttamiseksi".

EU vaatii Hongkongia vapauttamaan välittömästi pidätetyt ihmiset. Euroopan komission edustajan mukaan komissio harkitsee uusia sanktioita Kiinalle pidätysten takia. Jotta Kiinalle voidaan asettaa uusia sanktioita, tulee EU:n 27 jäsenmaan hyväksyä ne yksimielisesti.

– Analysoimme parhaillaan tilannetta nähdäksemme, miten meidän on mahdollisesti reagoitava, komission edustaja Peter Stano sanoi.

USA ja Britannia arvostelevat

Yhdysvalloissa tulevan presidentin Joe Bidenin ulkoministeriksi valitsema Antony Blinken sanoi viranomaisten käynnistäneen "hyökkäyksen heitä kohtaan, jotka rohkeasti puolustavat yleisiä oikeuksia".

– Biden–Harris-hallinto seisoo Hongkongin kansan rinnalla ja Kiinan demokratian vastaisia toimia vastaan, Blinken sanoi.

Myös Britannian ulkoministeri Dominic Raab arvosteli pidätyksiä keskiviikkona kutsuen niitä vakavaksi hyökkäykseksi Britannian ja Kiinan vuonna 1984 allekirjoittamassa julistuksessa taattuja oikeuksia ja vapauksia vastaan. Raabin mukaan poliisioperaatio osoittaa, että Hongkongin ja Kiinan viranomaiset ovat tahallisesti johtaneet maailmaa harhaan turvallisuuslain todellisesta tarkoituksesta, joka Raabin mielestä on toisinajattelijoiden ja poliittisten vastustajien hiljentäminen.

Britannia on toistuvasti arvostellut Hongkongin viranomaisten toimintaa ja suututtanut Kiinan muun muassa höllentämällä hongkongilaisille tarkoitettuun Britannian BNO-passiin liittyviä sääntöjä.

– Britannia ei hylkää Hongkongin asukkaita ja edelleen antaa BNO:n haltijoille oikeuden asua ja työskennellä Britanniassa, Raab lausui.

Myös yhdysvaltalainen lakiasianajaja pidätettyjen joukossa

Pidätettyjen joukossa on niin pitkän linjan poliitikkoja kuin nuoria aktivistejakin. Parhaillaan vankilassa oleva tunnettu demokratia-aktivisti ja mediamoguli Joshua Wong on kertonut Facebookissa, että hänen kotinsa on tutkittu.

Lisäksi kansallisen turvallisuuden yksikkö on tutkinut ainakin ihmisoikeustapauksista tunnetun lakifirman. AFP:n tietojen mukaan firmalle työskentelevä yhdysvaltalainen asianajaja olisi pidetty. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain kansalainen on pidätetty uuden turvallisuuslain perusteella.

Joukkopidätysten taustalla on demokratialiikkeen viime kesänä järjestämät epäviralliset esivaalit. Kampanjan tavoitteena oli saada demokratialiikkeelle enemmistö alueelliseen lainsäädäntöneuvostoon. Kiinalaisviranomaiset varoittivat tuolloin, että yritykset voittaa enemmistö ja estää hallituksen politiikkaa olisi uuden turvallisuuslain mukaista valtionvastaista toimintaa.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, joka oli aiemmin pitkään Britannian hallinnassa. Yksi maa, kaksi järjestelmää -periaate on taannut alueelle Manner-Kiinaa laajemmat kansalaisvapaudet vuodesta 1997 lähtien, jolloin maa siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan.

Kiinan ote Hongkongista on kiristynyt entisestään kesällä voimaan tulleen turvallisuuslain myötä. Laki muun muassa mahdollistaa vakavista rikoksista epäiltyjen tuomitsemisen Kiinassa ja kovempia rangaistuksia rikoksista.