Kongressi äänesti kumoon vastalauseen Pennsylvanian valitsijaäänistä – useampi republikaanisenaattori muutti mieltään eikä aio vastustaa valitsijaääniä

Istunnon jatkuttua republikaanisenaattori Mitt Romney kehotti kollegoitaan luopumaan vastalauseistaan ja sanoi, että muutoin he ovat osa hyökkäystä Yhdysvaltain demokratiaa kohtaan. AFP / LEHTIKUVA

Anssi Rulamo / STT

Kongressi on hylännyt republikaanien vastalauseen Pennsylvanian osavaltion valitsijaäänistä. Senaatti äänesti vastalauseen kumoon jo aikaisemmin, ja myös edustajainhuone kumosi sen odotetusti.

Aiemmin kongressi äänesti jo kumoon vastalauseen Arizonan valitsijaäänistä.

Kongressi jatkaa pian yhteisistuntoaan, jossa se laskee jäljellä olevien osavaltioiden valitsijaäänet. Kun kongressi on saanut laskettua kaikkien osavaltioiden valitsijaäänet, Joe Bidenin valinta presidentiksi on virallisesti varmistettu.

"Päivän tapahtumat pakottivat miettimään asiaa uudellen"

Useampi republikaanisenaattori on kertonut, että on pyörtänyt kantansa eikä aio haastaa presidentinvaalien valitsijaääniä kongressin ääntenlaskussa.

Ainakin 12 republikaanisenaattoria oli aiemmin ilmoittanut esittävänsä valitsijaäänistä vastalauseen, mutta Bloombergin mukaan ainakin neljä heistä on sittemmin kertonut luopuneensa aikeistaan kongressitalon mellakoiden vuoksi. Asiasta kertoo myös uutistoimisto AP .

Yksi mieltään muuttaneista senaattoreista on Kelly Loeffler, joka hävisi keskiviikkona uusintavaalit Georgiassa ja joutuu pian pois senaattorin paikalta.

– Kun saavuin Washingtoniin tänä aamuna, aikomuksenani oli esittää vastalause valitsijaäänten hyväksymistä vastaan. Tämän päivän tapahtumat ovat kuitenkin pakottaneet minut miettimään asiaa uudelleen, enkä voi enää hyvällä omallatunnolla esittää vastalausetta, Loeffler sanoi kongressin istunnossa.

Senaattoreista myös Steve Daines, Mike Braun ja James Lankford ovat muuttaneet mieltään. Trumpin kannattajien tunkeutuminen kongressitaloon keskeytti valitsijaäänten laskemisen kongressissa keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa.

Romney vetosi puoluetovereihinsa

Kongressin istunto pääsi jatkumaan hiljattain. Mediatietojen mukaan moni senaattori lobbasi istuntotauon aikana kollegojaan luopumaan valitsijaäänten vastustamisesta.

Istunnon jatkuttua republikaanisenaattori Mitt Romney kehotti kollegoitaan luopumaan vastalauseistaan ja sanoi, että muutoin he ovat osa hyökkäystä Yhdysvaltain demokratiaa kohtaan.

– Heidät muistetaan roolistaan tässä häpeällisessä tapahtumassa Yhdysvaltain historiassa. Se on heidän perintönsä, Romney sanoi CNN:n mukaan.

Vastalauseiden tarkoituksena oli pakottaa kongressi äänestämään tiettyjen osavaltioiden valitsijaäänten hyväksymisestä.

Vastalauseilla ei ole missään vaiheessa ollut mahdollisuutta muuttaa vaalitulosta, mutta kyse on ollut poliittisesta teatterista, jolla tietyt republikaanit ovat pyrkineet miellyttämään presidentti Donald Trumpia ja tämän kannattajia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut