Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin mukaan Trumpin viraltapanosta päättää kongressi, piti hyvänä asiana, ettei Trump tule virkaanastujaisiin

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin mukaan presidentti Donald Trumpin viraltapanosta päättäminen kuuluu kongressille.

Bidenin mukaan hän hoitaa ryhmineen omat työnsä ja kongressi saa päättää, miten Trumpin suhteen menetellään.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi aikaisemmin tänään, että hän odottaa edelleen varapresidentti Mike Pencen ja hallituksen vastausta siihen, aikovatko nämä ottaa käyttöön perustuslain 25. lisäyksen presidentin panemiseksi viralta.

Jos näin ei käy, kongressi on Pelosin mukaan valmis aloittamaan viraltapanomenettelyn, mahdollisesti jo ensi viikolla.

Biden sanoi myös pitävänsä hyvänä sitä, ettei Trump ole tulossa hänen virkaanastujaisiinsa.

– Kun olin tulossa tänne, kuulin, ettei hän aio tulla paikalle. Se onkin yksi niistä harvoista asioista, joista hän ja minä olemme koskaan olleet samaa mieltä. Hän on häpeäksi maalle, Biden sanoi.

Sen sijaan varapresidentti Mike Pence on Bidenin mukaan tervetullut virkaanastujaisiin. Pence ei toistaiseksi ole ilmoittanut, aikooko hän osallistua.

"Hallinnon toimet ovat koronarokotuksien irvikuva"

Bidenin mukaan Trumpin hallinnon tapa hoitaa koronarokotuksia on ollut rokotuksien irvikuva.

– Rokotteet antavat meille toivoa, mutta niiden käyttö on ollut rokotuksien irvikuva. Rokotejakelu tulee olemaan suurin operationaalinen haaste, mikä meillä on kansakuntana ollut, Biden sanoi.

Bidenin edustaja kertoi uutiskanava CNN:lle, että Bidenin hallinnon tarkoitus on käyttää kaikki maassa valmistetut saatavissa olevat koronarokotteet heti eikä jättää puolta niistä varastoon sen vuoksi, että kaikki saisivat toisen tehosterokotuksensa ajoissa.

Yhdysvalloissa on rekisteröity eniten koronavirustartuntoja maailmassa, vajaat 22,3 miljoonaa. Vajaat 376 000 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttaman taudin seurauksena. Väkilukuun suhteutettuna kuolleita on miljoonaa asukasta kohti 1 132 . Suomessa vastaava luku oli perjantaina 106.