Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaan kuollut Saksassa jo yli 40 000 – Merkel varoittaa tulevien viikkojen olevan vaikeimmat tähän mennessä

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvien kuolemien määrä on ylittänyt Saksassa 40 000:n rajapyykin.

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan vaikeimmat viikot ovat kuitenkin maassa vielä edessä. Hänen mukaansa seuraavat 2–3 viikkoa tulevat olemaan tähän mennessä kaikkein vaikeimmat koronan suhteen.

Saksan tehohoitopaikoista on käytössä jo yli 80 prosenttia, ja monet lääkärit ja sairaanhoitajat tekevät töitä äärirajoilla. Lisäksi Merkelin mukaan joululomien vaikutus tartuntamääriin ei vielä näy kokonaan tilastoissa.

Saksa on sulkenut muun muassa koulut ja ei-välttämättömät yritykset tammikuun loppuun asti tartuntojen hidastamiseksi. Merkelin mukaan rajoitukset ovat täysin välttämättömiä pandemian taltuttamiseksi.

Noin 83 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 1,9 miljoonaa koronatartuntaa.

Rokotteita Saksassa on annettu 0,5 miljoonaa. Merkelin mukaan alkuvauhti on ollut hidas, mutta rokotteiden jakelun pitäisi vauhdittua ajan kanssa.

Ruotsissa tiukempi laki koronatoimien vuoksi

Ruotsissa on astunut tänään voimaan tilapäinen pandemialaki. Valtiopäivät hyväksyi lain perjantaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettaviksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki antaa hallitukselle myös valtuudet pysäyttää julkinen liikenne sekä määrätä, kuinka monta ihmistä saa kerääntyä julkisille paikoille.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.