Kirgisian presidentiksi nousemassa populistinen ennakkosuosikki

Keskiaasialainen Kirgisia on saamassa uudeksi presidentikseen populistisen ennakkosuosikin Sadyr Japarovin. Koneellinen ääntenlasku osoitti Japarovin keräävän lähes 80 prosenttia äänistä.

Ennen sunnuntaina pidettyjä vaaleja Japarov lupasi muun muassa palkkojen ja eläkkeiden korotuksia. Hän lupasi myös taistella korruptiota vastaan.

Yhdessä presidentinvaalien kanssa järjestettiin kansanäänestys perustuslaista. Siinä kirgisialaiset antoivat vahvan tukensa presidenttivaltaiselle järjestelmälle. Tämä mahdollistaisi uudelle presidentille laajat valtuudet sen jälkeen, kun uusi perustuslaki hyväksytään ilmeisesti myöhemmin tänä vuonna.

Japarovin vastustajat ovat epäilleet, että presidentti saattaa omaksua itsevaltaisia otteita. Uuden perustuslain on pelätty antavan Japaroville liikaa valtaoikeuksia.

Kirgisiassa nähtiin syksyllä poliittisia levottomuuksia ja mielenosoituksia, jotka alkoivat vilpillisinä pidetyistä parlamenttivaaleista lokakuussa.

Kirgisian poliittinen tilanne on ollut levottomuuksien lisäksi muutenkin vaikea maan talous- ja koronakriisin takia.

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut