Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö koronatilanteesta: Kilpajuoksussa ei rokotteiden varaan vielä voi tuudittautua

Presidentti Sauli Niinistö pohtii presidentin kanslian verkkosivuilla vallitsevaa koronatilannetta. Niinistön mukaan varovaisuus sekä ohjeiden ja määräysten tinkimätön noudattaminen ovat edelleen paras ja välttämätön suoja niin itselle kuin läheisille.

Hänen mukaansa kilpajuoksussa rokotteiden varaan ei vielä voi tuudittautua.

Niinistö kirjoittaa, että nobelisti, professori Bengt Holmström ja tohtori Martti Hetemäki ja nyt viimeksi professori Martin Scheinin ovat herätelleet koronan torjunnan suhteen.

– Yhteistä heidän näkemyksissään on ainakin se, että keskeisen tärkeää on ennakoiva varautuminen; siis tiukat, lyhytkestoiset rajoitustoimet jo ennen kuin vaaralliset rajat ovat ylittyneet, hän kirjoittaa.

Niinistön mukaan on mielenkiintoista, että sekä talouden että yksilövapauksien osalta on nyt esitetty noin eri tahoilta samankaltaista ajattelua.

– Kuulostaa siltä, että lyhyt itsekurin kuuri on parempi kuin jättää taudille mahdollisuutta tulla tänne lisää kurittamaan taloutta tai terveyttä.

"Joulun pahimmat uhkakuvat vältettiin"

Niinistön mukaan luonnollisesti herää kysymys, miksi lisärajoitukset ovat esillä, kun rokotukset ovat alkaneet. Hän kuitenkin ottaa esille pari huomiota vallitsevasta koronatilanteesta.

Niinistön mukaan Euroopan uutiset ovat hälyttäviä.

– Tartuntamäärät ovat loppusyksyn alemmasta lähteneet uuteen nousuun. Kokonaan oma lukunsa ovat uudet mutaatiot; Lontoon pormestarin synkät arviot ja mutaation nopea leviäminen Irlannissa kertovat vaaran kasvavan.

Niinistö sanoo, että rokotusten osalta saadut tiedot ja aikataulut, sikäli kuin niitä on, kertovat odotettua hitaammasta edistymisestä ja ylipäätään rokotteiden toimituksista on vaikea muodostaa selkeää käsitystä.

– Kysymyksiä on myös herättänyt miten eri jäsenmaiden omat rokotteiden hankintatoimet osuvat yksiin EU:ssa sovitun solidaarisen yhteishankinnan kanssa. Kilpajuoksussa ei rokotteiden varaan vielä voi tuudittautua, hän kirjoittaa.

Niinistön mukaan Suomessa tartuntaluvut viittaavat siihen, että joulun ja uudenvuoden aikana vältettiin pahimmat uhkakuvat.